Tcím Creative Commons License 2008.06.06 0 0 7580

Most már nagyon off, mert nem ZENE, de:

Ha a "A basszus pedál alsó C-je 64-91Hz között ingadozott", akkor ott valami mérési hiba volt (cca 50 % ingadozás?), és amennyire tudom a te műszered 3 1/2  digites, tehát nem igazán várható pontos mérési eredmény, bár ezt az előző mérést akkor sem szabad elfogadni.

Nem kekeckedni akarok, mert én olyannak szeretem a Hammond hangját, amilyen, de itt műszaki dolgokról is  szó van, én ahhoz jobban értek (sajnos), mint a zenéhez, tehát ne vedd kötözködésnek, ha megkérdőjelezem a mérési eredményeidet.

Hiteles az lenne, ha pl.: az egyvonalas oktávon lemérnéd milyen frekvenciákat mértél, félhangonként, csak a 8'-as regiszteren, kb. 6 digiten.

Nekem sajnos nincs ilyen lehetőségem, nincs valódi Hammondom (sem pontos frekimérőm), ezért a következőt tettem:

Lévén, hogy van egy (szerintem) egyenletesen temperált hangszerem, ez egy klasszikus orgona, a  8'-as szinuszos regisztert kevertem a B4 szintén 8'-as regiszterével. Összehangoltam a kettőt, és hangonként végigmentem. Sehol nem tapasztaltam lebegést, tehát vagy az van, hogy a szimuláció nem az eredeti, vagy az, hogy felületes voltam a meghallgatásban. Több variáció nincs, mert kizárt, hogy véges számú fogosztással meg lehet ilyen pontos közelítést valósítani.

Bocsánat az offért, de úgy tapasztaltam, hogy aki itt Hammonddal foglalkozik, az meglehetősen elmélyült a technikában is, ezért bátorkodtam írni.

Még mindig off:

Egy darabig azt hittem, értem, hogy működik a scanner vibrato, az adott kor technikáját figyelembevéve. Most, hogy használom a B4 szoftvert, már nem értem, mert manuálonként lehet kapcsolni, tehát nem a hanggenerátort vezérli közvetlenül. Előre is köszönöm, ha valaki elmagyarázza.

Előzmény: szimizso1 (7560)