Nyugiiii! MENNI FOG! Amúgy én most a másodiknál jöttem rá, hogy mennyire egyszerű... Az elsőnél fejtem, pótoltam, stresszeltem, aztán végül (nagy nehezen) belejöttem, szoptattam 15 hónapot. A másodiknál NEM STRESSZELTEM, és lőn, egyetlen egyszer sem fejtem, mégis van elég. Nem több, nem kevesebb, pont elég.
A legtöbb anyuka amúgy azért nem tud szoptatni, mert
A) stresszel, az apaszt
B) más stresszeli, hogy nem elég tápláló a teje/nincs elég/nem feszül a cici/nem elég gyorsan hízik a gyerek és más tévhülyeségekkel,
így
C) nekiáll pótolni tápszerrel, amivel sikeresen el is apasztja a tejét pár hónap alatt.
A statisztikák szerint kábé 1-2% csak azok aránya, akiknek tényleg nincs elég tejük. Aztán van még pár százalék, ahol szopisztrájkol a baba, de ezen (esetleg szopitanácsadó vagy doki segítségével) túl lehet lenni. A többiek mind a fenti hülyeségek miatt nem szoptatnak. Sajnos egy átlag fórumon 60-70%-ban tápszeresek a babák.
A fentiektől függetlenül természetesen ha az ember pont beleesik abba a pár százalékba, akkor tápszer, naés, ahogy Vik is írta, attól senki nem lesz rosszabb anya.
Amúgy nemrég olvastam, hogy ha nem szoptatsz, még egy hónap után is visszahozható a tej! Ha épp kevesebb van, a baba többször akar enni, oszt kész, pár nap után beáll a mennyiség az igényeknek megfelelően. Csak az ilyen pár napok alatt nem szabad nekiállni tápszerrel tömni, hogy "ne éhezzen" mert nem éhezik.