Hát tudod, olvasgathatnál történelemkönyveket.
Az egyházi birtok államosítására polgári demokratikus keretek között került sor, az ingatlanvagyon államosítása miatti kártalantásról pedig a rendszerváltás során sokkal kedvezőbben intézkedtek, mint a társadalom többi szereplőjével kapcsolatban, ugyanis az egyház természetben kapta vissza ingatlanait.
Amelyekre meg nem tartott igényt, azok helyett millárdokat kapott az államtól.
A papok nemigen senyvedtek Recsken, ott más kategória nyert jutalomüdülést, egyébként meg a szerzetes és apácarendeket oszlatták fel anno, - a falusi plébánost nem nagyon csesztették, legfeljebb beállt besugónak, - ez nem okozott mély traumát, ennek az egyházakban amúgy is elég szép tradiciója volt...
Egyébként meg szó sincs rettegésről, mindössze arról beszélünk, hogy ha már támogatok egy társadalmi csoportot, akkor hadd válogassam meg, melyiknek adom az adómat, és ne te döntsed el azt, hogy nekem az a hasznos, ha pl. Gyulay Endre püspök úr idiótaságaihoz, vagy a katolikus egyház agresszív evangelizációjához biztosítom az anyagi hátteret.
Nekem speciel semmi kifogásom nincs az egyházi iskolák ellen, - működjenek pontosan ugyanazokkal a kondíciókkal, amelyekkel egy alapítványi iskola is működik, és rögtön minden a helyére kerül.
A hittan oktatással is egyetértek, - végtére is a Biblia az emberi kultúrkincs fontos része a Koránnal és a Káma Szutrával együtt, de én azért nem zárnám ki annak a lehetőségét, hogy az az ateista vagy a tételes vallásoktól idegenkedő szülő aki nem akarja, hogy a gyermekét a legfogékonyabb korában az ő hozzájárulása nélkül térítgessék, az járathassa a gyermekét mondjuk hittan helyett etikára, vagy összehasonlító vallástanra, vagy egyéb értelmes dolgok oktatására...
:O)))