Semmi gond, néha leírva másként működnek a szavak:)
A csávázó szereknek az a hatásuk, hogy a magokat a vetés előtt a vírusoktól, gombabetegségektől, és esetleges kártevőktől megszabadítsák. Kémiai, és biológiai szerek vannak. A kémiai szerek sem mind mérgező hatásúak. Ezért nagyon fontos az alkalmazott szer pontos ismerete. Erre a csomagoláson található ismertető támpontot nyujt. De az interneten fellelhető minden anyagról, így a növényvédőszerekről is Biztonsági adatlap, ahol részletesen le van írva a benne található alkotóelem, hatóanyag, a hatása, minősítése, méregfokozata, teendők mérgezés esetén.
http://www.bara-market.hu/html/security_forms_embed.html
Tehát gondos kiválasztással ezek sem mind mérgezőek.
A vegyszermentes csávázásra a legegyszerűbb módszer a magok a kivonatokban, engedélyezett rézkészítményekben való beáztatása megfelelő ideig. Ennek is van szakirodalma. (Bordói por, lé, fokhagymalé, kamillatea, de ilyen a fagyasztás is)
Egy példa:
http://www.agrarindex.hu/index2.php?option=content&do_pdf=1&id=22
Végül fontos az "ellenség" ismerete. Így pontosabban, hatékonyan feltudunk készülni a védekezésre. pl:
http://www.babolna-bio.hu/Hun/Lap/Kereskedelem/Szakvall/Bugs/Bug_4.htm
Esetünkben a zsizsiket a virág illata vonzza oda máshonnan, ezt erősebb illatú növényekkel el lehet nyomni. (körömvirág, büdöske, de én a borsó között meghagytam az előző évi felmagzott retket is) Azt pedig, hogy a saját, esetleg vett maggal ne kerüljön a földbe, a csávázás megoldja.
Utoljára: A boltban vásárolt magok, legalábbis, amit én használok, gyárilag csávázottak. Ezek nagyrésze nem méreg, ennél több káros hatóanyag hullik az esővel a növényre, így ezek miatt én tulságosan nem aggódom. Azoknak a vegyszereknek, amik főleg állati kártevők elen készülnek az alkalmazását azonban határozottan elutasítom ,ert azok tényleg mérgek.