Tisztelt Urak!
Most fejeztem be a méréseket az itthoni ketyerén. Elképzelhető, hogy sehol sem találni mechanikus tökéletesen temperált, és tiszta hangú hammondot! Szerintem ne is keressünk, és elégedjünk meg azzal amink van.
Abból kell kiindulni, hogy van egy motorunk, ami a hálózati feszültség periódus ingadozásának van kényére-kedvére kitéve. Aztán jön az L modellek szép nagy kondis motorja a 3 fázissal. Itt is az 50Hz, és a kondi jósága adja meg a stabil fordulatot. Ha ez még nem nyugtatott meg senkit sem, akkor lép közbe a hanggenerátor, a 90akárhány fogaskerekével. Elég, ha csak egy pár százados deformációt szenved a generátor, és a fogaskerekek rögtön nem szaladnak oly tökéletesen. Mivel a motor, és a TG. között egy spirál rugó tartja a kapcsolatot, ezért az is egy "húzd meg, ereszd meg" alapon műxik. Így elég, ha csak egy pár fogaskerék, vagy tengely kicsit szorul (tényleg elenyésző módon!) és a fogaskerekek nem egyenletesen szaladnak, hanem lüktetve. Ez olyan kb. mint amikor egy vonat elindul. Egy ideig hullámzik a mozgása, mint a gilisztának. De ha egy kocsinak periódikusan megszorul a kereke, akkor folytatja a "perisztaltikus" mozgását a vonat.
Ennyire azért nem nagy a baj! Vannak lebegések a hangokban, de ez kit érdekel, ha be van kapcsolva a vibrato, és amúgy is forognak a tölcsérek.
Más. Az Emerson féle klippben, -amikor az egyik sarkán forgatja a hammondot, és közben ki-be kapcsolgatja a TG. motorját- nem kéne csodálkozni a hamisságon. Tök jól feszül a Tg. benne. Még szerencse, hogy utána még elindult:-)
Ui.: Egyébként csak a felső regiszterek kihúzásakor volt bizonytalan a Korg CA-20-as hangológép, hogy éppen melyik hangot is kellene érzékelnie a mikrofonon keresztül.
A frekimérésre egy Maxwell MX-25 304-et használtam, és a preamp kimenetéről vettem a jelet. A basszus pedál alsó C-je 64-91Hz között ingadozott. A felső manual drawbarjainak külön-külön egyesével való kihúzgálása során, a megfelelő hangokat kaptam, és max. 1-2Hz lebegést tapasztaltam.
Remélem mindenk megnyugodott, bár én egy nap alatt többet okosodtam mint máskor szoktam!:-) Jó kis topc ez!