Jani71 Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4285

Nem voltam gépközelben, így előttem már mindent leírtak, ami megfontolandó, ezekhez én is csak csatlakozni tudok:

- semmiképpen nem vesződnék oltogatással, de ha mindenképpen ezt tervezed (anyagi vagy egyéb okokból), természetesen Te tudod (elég nagy időveszteség - több év - és gondolom, elég nagy "kockázat" is, de ezt nem tudom, mert én még sohasem oltottam szőlőt)

- a művelésmódról én annyit mondanék, hogy sok évig bakművelést alkalmaztam, de mióta az új tőkék vannak, azóta azokat alapból, plusz a régieket ezekkel egyidőben átalakítottam egykarú kordonra, nekem ez az egyik legszimpatikusabb (a kétkarú is rendben van, de olyan kevés a tőtáv, hogy ezt találtam ki már a tervezéskor; a sok fajtára alapoztam, nem a nagy mennyiségre), a gyalogművelésnél a karó köré kötöd az összes vesszőt körben, közel van a termés a földhöz, a kordonnál magasan és szétterítve van az egész növény (eső utáni száradás, fertőzések kialakulásának lehetősége, termés minősége a napsütés jótékony hatása miatt, permetezhetőség)

- gondolom, hogy erősen benne van az ügyben az anyagiak kérdése, tehát nem mindegy, hogy pl. a gyalogműveléshez kell egy karó egy tőkéhez, vagy komplett támrendszert kell építeni mondjuk egy kordonhoz, ezt Te döntöd el, Te tudod, hogy mi a végcél, sok szőlő, sok jó bor, vagy inkább csak amolyan meditáló-relaxáló helynek szánod kevés ráfordítással, mellesleg kevés, de finom borocskával

- a teraszok szélességéről: ha nem tervezed nagyobb gépek használatát, csak gyalogos művelést, akkor azt mondanám, hogy egy sor esetében mindkét oldalon még legalább 80, de inkább 100 cm kell, hogy maradjon, hogy elférj teljes szélességben mondjuk a permetezőgéppel a hátadon, vagy ha épp' a vesszőt hordod ki, hát ott is kell a hely...

- végezetül szaki pali véleményével egyetértve és magamat is ismételve: gondolj át minden apró részletet a legalaposabban, és azt is vizsgáld meg, hogy minek milyen következményei lehetnek, mert ezzel sok bosszúságtól, kiadástól, munkától óvhatod meg magad!

Stb., stb. :-)

Előzmény: csab1981 (4276)