Nos, most van időm írni megint... a gekkót felboncolta az állatorvos úr, és kiderült, hogy jóval idősebb volt, mint azt gondoltam volna, tehát legalább olyan 8-9 éves körüli (ez a madagaszkáriak várható élettartamának felső határa).
Kiderült, hogy a veséje már kb. a normális kétszeresére meg volt duzzadva... mivel a gyíkok (gekkók) nem folyékony állapotban választják ki a vizeletet, hanem a kristályok közvetlenül szilárd formában válnak ki a vesékben, egy idő után, mikor már a vesék elöregszenek, nem képesek normálisan ellátni a feladatukat és elkezdenek felhalmozódni bennük a kristályok, ezzel párhuzamosan kezd "megmérgeződni" az állat, felszaporodik benne a sok méreganyag, ez okozhat ízületi gyulladást is (az én gekkómnak is meg volt duzzadva kissé az egyik térde) és végül halálhoz vezet. Igazából azért volt csak ilyen "hirtelen" az elpusztulása, mert a "mérgezett", kiéhezett állapotára (jó ideje nem evett már) nem volt jó hatással a szállítás, injekció okozta stressz, de valószínűleg így is max. 1-2 héten belül elhullott volna... :-( Öreg volt, ez a szomorú tény.
Hogy valami vidámabb is legyen: az állatorvosnál volt 2 db fiatal hím madagaszkári, (volt 3 is, de egyet már eladott), amelyek már elkezdték egymást gyepálni... így aztán kaptam az alkalmon és elhoztam tőle az egyiket :-)
Íme egy kép róla: