Visszajövök egy kicsit RO-ból.
Mi egy vidéki, alig egy éve várossá avatott kisvárosban tartottuk a polgári szertartást (is). Én speciel ki voltam akadva, hogy 15.000 Ft-ot elkértek, és egyébként 30.000 lett volna, ha egyikünknek a bejelentett lakcíme sem tartozik oda. Először azt ígérték, hogy ezért a pénzért egy szép nagy virágkompozíciót kapunk, amit elvihetünk az étterembe utána, plusz két üveg pezsgőt, a szülőknek egy-egy szál rózsát, és gyertyát. Pezsgőből nem tudom, mennyit adtak, mert arra már nem tudtam figyelni. A rózsák megvoltak, a gyertyák is, viszont a szép nagy kompozícióból egy kb. 30 cm átmérőjű kis virágdísz lett csak, egy szál virággal, és pár zöld levéllel.
Itt most olvasom, hogy máshol a terembérletért kérnek pénzt, ami talán jogos, mert maga a szertartás - a családjogi törvény értelmében - ingyenes. Azt is elhiszem, hogy a virág, meg az egyéb kellékek pénzbe kerülnek, na de ennyibe??? Adjanak számlát róla, kifizetem, amennyibe került. Megjegyzem, az önkormányzat hivatalos számláján a befizetés jogcíme "egyéb igazgatási költség". Akkor most mi is került pénzbe, és mennyibe??