Igen. Nos, a C1 vásárlás még a jövő zenéje, addig lehet hogy finomodnak még a klónok.
Most csak azt döntöttem el, hogy nem kívánok 3. rangú billentyű mechanikát. A Nord C1-é és a Korg CX3-é eddig az etalon, az alá nem szeretnék menni. Persze ez azt jelenti, hogy meg kell vásárolni valamelyiket... Talán CX3 már használtan akad olcsóbban, de duplázva már biztos drágább a Nordnál. Megjegyzem, elképzelhető hogy mint kiállított, leakciózott darab kerül 400-párezerbe.
Akkor lehetne igazán dönteni, ha pl. egy frankfurti zenei vásár jellegű felhozatalnál az ember azokat is kipróbálná, amikről itthon nem is hallani. Mondjuk mint a Doepfer megközelítései. Vagy pl. itt ez az eddig ismeretlen cég, ami nagyon impozáns kalapácsos kontrollert kínál, most láttam az absolute oldalán.
ez is ESI :)Persze költséghatékonyságban még mindig a TehTube-setup a nyerő :) Itt viszont azzal a billentyűvel kell beérni amit talál hozzá az ember. Én személy szerint már azt mondom, hiába a 100% Hammond sound, ha nincs hozzá legalább 99%-ban hasonlő keyboard!
Az A33 persze jó és olcsó alternatíva, ami kb 85-90%-ban megfelelő orgonázási élményt nyújt, a midi sokoldalúságát hozzáadva egy jó 95%-ra felhozza szerintem a dolgot. De ha jól számolom: (2db A33 a két manuál miatt, durván egy 100-as, ESI4000 ca. 50, RT20 - 50, + hangfal-végfok-keverő) szóval 400 alatt ez sem jön ki, pláne KB3-al, de nyilván a C1-el ez árban még csak a hangszert jelenti...
Konklúzió: kinek mennyit ér meg a dolog... :)
Amúgy azért is törtem pálcát a C1 mellett, mert a többi klón közzül ez szól a legnormálisabban. Fülessel próbálva is nekem elég vastagnak tűnt az alja és ott az EQ is még a cuccon! Persze túlzott mély emelésnél a közép és magas tartomány is korrigálásra szorult, de ezt akár egy jó minőségű kis csatorna számú külső mixer is javíthatja.
Ami nem tetszett, hogy a lower manuál presetekre érvényes kórus/vibrátó a bass pedálra is hat. :(
Továbbá, a vibrátó szelektor kerék helyett itt nyomorék nyomógomb van, ami 6 funkciós ciklusban nyomogatható mint a tetris. :(
Ami viszont kezdett barátságos lenni, az a "fény draw bar". Ugye ez is nyomógombos, de gyors a reakciójuk és rátenyerelve itt is "kirántható" az összes bar. Amúgy meg 3 preset gomb is van és fújt a szél... :)
Kipróbáltam a Kurzweil SP2X digit zongorát is, eredmény: zseniálisan jó billentés/súlyozás és artikuláció, nagyon zongoraközeli az élmény rajta játszani (árban ez is esett olyan lassan a 200-at közelítve, előtte 250 volt), viszont hangokban nagyon halovány szegényke. Még a zongora meg a slap bass minták elmennek, de a többi mulatságos, 90-es évekre jellemző sound blaster hangzásvilág.
röviden ennyi. :)
Van egy meglepi számodra Zsolti, majd hamarosan hallasz róla! :)