Nekem is volt zenitem, a Balaton fenekét is megjárta. Levettem az objektívjét, kitettem a napra száradni, és utána még évekig használtam. :) Csak egy idô után meguntam cepelni. A zorkij már egy fokkal jobb volt ilyen szempontból, de még az is nagyon húzta a vállamat. Akkor kezdtem el újra a központi záras gépek felé kacsingatni. Kicsinyek, könnyűek, és ami a legszebb: 1/15-ös záridô simán kiexponálható bemozdulás nélkül, mert nem ugrálnak a kezedben, mint a bakkecske! Elôször volt egy Altixem, imádtam, úgy éreztem, új dimenzió nyílott elôttem vele, és vittem magammal a Glockner gleccserétôl az afrikai sivatagig. De az 50-es lencse még mindig nagyon hosszú volt, sokszor nem fértek bele képbe az ojjektumok. Akkor értettem meg, hogy milyen zseniális kis gép a smena! Annak a lencséje 40-es fókuszú, már nem torzít be annyira, mint a 35-ös, de nem is olyan csôlátású, mint az 50-es. Kicsi, könny, olcsó, megbízható, és ami zseniális: az expozíciós táblázat is fel van festve az objektívre! Egyes egyedül a mélységélességi skálát hiányolom róla, de meglehet, hogy azért nincs, mert 4/40-es ragasztott triplethez ilyesmi nem is nagyon kell... Egyszerűen imádom a smenát! Szar kis műanyag semminek látszik, de az igazság az, hogy a maga korlátai között és -kategóriájában nagyon eltalált kis masina! Nyilván a virágra leszálló méhecskét nem ezzel fogod lefotózni, de ez nem is arra való, hanem hogy túristautakon, családi ünnepeken fájdalommentesen (hosszas elôkészületek nélkü) fotózgathass vele, és erre kitűnô! További elônye, hogy tolvaj nem kívánja meg, és ha netán véletlenül átmegy rajta egy 10t-s kamion, az sem egy nagy veszteség, kimész a bolhapiacra, és veszel 500Ft-ért egy másikat. :)