MOkele-mebe, mint vizí oroszlán? Igazad van, tényleg összeeveri a neveveket, ha erre gondoltál.
A korábban írt foltos oroszlkánt már felfedezték, ha meg van Dmitrijev "EMber és állat"-a, biztosan olvastál róla. Ezt most nem keresném meg, rövuiden egy bozótos, erdős területhez alkalmazkodott alfakj/változAT aminek néhány példánya itt-ott feltűnik.
Csimpolya kicsit kétkedve fogadta, azt, hogy egy ilyen állat vízi lovat ejtsen el, de a national geografikon valamikor volt egy film, jó párszor leadták, egy mocsarasabb környezetben élő oroszlán falkáról, ami kifejlett vizoi lovakat, sőt, esetenként elefántopkat (bár ez lehet hogy egy msáik falka és film volt) tánmadott meg és ejtett el, és, ha jól tudom, jelenleg úgy tudjuk, a kardfogu tigrisek, persze nem tudom minden faj alkalmas volt-e erre, de mamutokra, és hasonló állatokra vadásztak. AZ bitios, hopgy némelyik ilyen macska, a marját, szélességét elnézve beillett volna medvének is, és a nem tudom háány deciméteres szemfogakat sem őzekhez méretezték. Valahol úgy hallottam, azért haltak ki, mert a gigászi zsákmány állatok eltünésével hátránnyá vált alkatuk és óriási fegyvereikkel is csak gondjaik voltak. Melleslge ami a méretet, az ebből adódó viszonylagos nehezkessééget illeti, bármelyik (vagy a legtöbb) jégkorszaki, jégkorszak utáni ragadozóra jellemző volt az ilyen alkat, és talán a kihalási ok is átvihető.