Shatama Creative Commons License 2008.05.20 0 0 851
HAllott már valaki az itcuintlipotzotliról? Most tudtam meg, miköznben próbáltam róla anyaggot keresnia neten, hogy egy zenekar, de én nem erről az itcuintlipotzotliról szeretnék beszélni (írni, de had maradjanak egy darabban azok a szőrszáálak).
Ez egy különös mexikói állat, amely leginkábbe gy elízott, szörnyen púpos korcs kutyára emlélkeztet.
1780-ban, egy jezsuita pap mexikóban, Francisco Saverio Clavigero kiadott egy könyvet, emiben furcsa helyi történeteket írt le. Ebben említést tezs egy állatról, mint michoacán szövetségi állam lakójáról, pontosabban egy fura terrier naygságú lényről, mely Tarascan területéről származott. Erről az állatról egy képet is mellékelt, ezt amint időm engedi, persze nem az eredeti műből, beszkenelem. Az állatot néhány kutató ma nem is kutyaféléének, hanem rágcsálónak, talán tengerimalac vagy vizi disznó-féle állat lehettet. Legfurcsább rajta nem az volt, hogy alig van szőre, vagy csapott oora, szűk homloka, bizar, rövid pofája, hanem hatalmas púpja, amit már említettem. EZ a lapockáitól a tomporáig húzódik. MA, azok akik nem tartják egy egyszerű tortóz kutyűának, úgy vélik kihalt.
AZ utolsó híradás egy fogságban tartptt, majd vadsága miatt leölt és elpusztított egxyedről 1843-ból származik. EZt a példányt egy fogadós mexikótól alig 32 km-re, Guajimalco völgyben nevelte fel, majd puölte meg felnöttkori vadsága mioatt. Calderón "ÉLet mexikóban"-ja szerint- mondja a "Misztikus történetek gyűjteménye című" reader's digest válogatás, az állattal csak és kizárólag ennek egy néhány soros cikkében találkoztam, amit írtam, erre alapoztam. Mindenesetre egy elég sajátos lénynek tekinthető, és, noha sok kripid sokkal jobban elgondolkoztat, és jobban leköti bárki figyelmét, elég érdekes a története is.