Monca Creative Commons License 2008.05.09 0 0 4512

Érdeklődve olvasom a kérdéseket-válaszokat-gondolatokat.

Én most végignéztem az érettségi feladatokat, különösen az angolt, ami az egyik szakom is.  Szerintem az érettséginek igenis mérnie kell egy műveltségi szint meglétét, igenis tudnia kell az érettségizőnek sablon-dolgokat, tényanyagot, kell hogy legyen egy közös ismeretanyag, amire azt mondhatjuk, hogy minden érettségizettnek tudnia kell. Láttam erre is, arra is példát. A magyar szerintem semmit nem mutat fel ebből, az azt méri, hogy valaki mennyire tud gondolkodni a témában, hogyan fogalmaz, érvel, milyen a szókincse stb...A matek és a töri szerintem egész jól mérte a tudást, más kérdés, hogy a matekot ugye nem lehet bebiflázni, ahhoz kell egy matematikai gondolkodás plusz az ismeretek (hogy tudja-e mi az hogy nyílt intervallum pl.) Az angol érdekes volt, helyenként inkább IQ teszthez hasonlított, de a nyugati típusú nyelvvizsgák már az én időmben is ilyenek voltak, tényleg inkább nyelvhasználat készségét mérte, mint a megtanult anygagot, talán egy nyelvnél rendjén van is így.

Én nem szeretném ha a gyerekem a Waldorf miatt nem tudná a sablonokat, nem ismerné a tényanyagot, nem lenne megfelelő lexikális tudása. A kreatív gondolkodáshoz el kell jutni, vsz, sok-sok tanuláson keresztül.  Nem kérdés számomra, hogy az arányok rossz irányba tolódtak az állami rendszerben, de remélem nem esünk át a ló túloldalára a Waldorf-iskolában sem.

Előzmény: haliho (4511)