taormina1 Creative Commons License 2008.05.09 0 0 5523
Köszönöm szépen az ismételt részletes tájékoztatót!
De akkor most konkrétan ezzel a három zsák lócitrommal mit csinaljak? A komposztra tenni nem tudom, már most nem fér rá, meg idöm sincs várni vele jövö tavaszig, ha egyszer összekeveredik az ottlevö többi anyaggal.
Nagyon-nagyon kéne még egy kis trágya, mert a tökféléket meg az üvegházba az uborkát paprikát padlizsánt most kellene ültetni, de nincs már egy szem komposztom vagy trágyám se. Az a baj, hogy nagyon kötött állagúag ezek a citromok, hogy még egy kis földdel se tudom összekeverni legalább, hogy használni tudjam.

Az összes tök és uborkafélék 60-70%-a elhasalt. Üvegházban, pohárkában. Igaz, hogy bontott, tavalyi magok voltak. Tavaly kikeltek ugyan, de semmire se mentek, egy termés se lett. Nagy a helyszüke is; az eperágyás, ami évek óta nagyon rosszul terem, ezért föl akartam számolni a termés után, hogy tökfélék kerüljenek a helyére, most gyönyörü. Akkorák a növények, -talán a szénabunda miatt-, mint még soha, nincs kedvem fölszedni. Kezdjem újra, vagy dobjam ki?

Az apróbb magokat mindig kettesével vetem, hogy ha az egyik nem kel ki, ott legyen a másik. De ha meg mind a kettö kikel (a paradicsom, meg a káposztafélék mindig így vannak,) akkor sajnálom kidobni az egyiket, ezért "kettévágom" az amúgy is csöpp földlabdát. az ilyen nagy növényeket viszont egyesével vetem.

A faforgácsos takarás is van olyan hasznos, mint a szénás?

Nem tudom evvel a retekkel mi a baj. Febr végén vetettem, a lombja óriási, a gumó kicsi maradt, de már fás. Az üvegházban még rosszabb. Az összel meg a tavasszal vetett is megfásodott, kb 1 cm átméröjü gumónál.
Korai vetemények nekem a retek, saláta (a jégsaláta sajnos még kicsi; újra kellett vetni) lollo rosso, ez nagyon szép, de még nem ehetö méretü, korai zöldborsó (csak rajnai törpét vetettem, hogy hamar lemenjen, de még csak most virágzik)

A borsó különben az egyetlen a vetemények között, amit nem takartam. Az ide-oda dülö sorokat nem is lehetne, gyomtalanítani, kapálni se tudom. Szerinted baj ez? Gondoltam úgyis hamar lekerül, arra a kis idöre meg...Ilyen támrendszert létesíteni meg nagy macera, ezért is vetek kizárolag korai és törpe fajtát. Helyére bokorbab kerül. Tudom, hogy ez nem optimális, de csak a borsónak van viszonylag nagy összefüggö táblája a veteményesben, a többi, ha le is kerül, csak egy-egy sor helyet szabadít föl. A tök féléket nem merem a veteményes közé ültetni, mert óriási növények, és ha egyszer nekiindul, minden mást elnyom maga körül. De akkor mit tegyek a fölszabaduló helyre? Saláta, retek nagyon kellene, de nem ismerek olyan fajtát, amit nyáron is lehet vetni.
Előzmény: il1321 (5521)