haliho Creative Commons License 2008.05.08 0 0 4511

Szia cc!

Én nem láttam idén statisztikát, hogy őszinte legyek az érettségik közül is csak a matekot néztem meg. Azóta is gondolkodom azon, hogy jól van-e így. Tényleg két part közt hányódom, mert egyrészt a matek (közép) orcapirítóan egyszerű volt (egyik-másik feladat általános iskolai szintű), másrészt nem tudom, hogy ez baj-e. Egyrészt zsigerileg az az érzésem, hogy baj, másrészt felmerül bennem több bölcsész-ismerősöm képe... Kellene-e kicsit többet értsenek hozzá? Ki mondja meg? Nekem persze az az érzésem, hogy nem lenne baj, ha alapszinten meg tudnák különböztetni a nagy számokat is egymástól (millió-milliárd pl.), ettől nem kevesebbek lennének, hanem többek...

a tanar elmeselese szerint, a gyerek kirobbano formaban volt, erettsegire felkeszulve, mindenrol tudott beszelni, hozzaszolni, de a w diakokkal szemben sablonokban gondolkozott.

Azért ez nem egészen elfogulatlan vélemény (bár lehet igaz is.... meg nem is). Ha az x iskolából az y tanártól elment a srác, akkor kcsi az esélye, hogy azt mondja majd a derék y: mennyivel jobban tette, ha itt maradt volna, akkor kizárt, hogy ilyen jól megtanítom... :-)

Mindamellett a sablon kontra önállóság témaköre is kicsit sikamlós szerintem. Egy sor dologban (az én szakmám éppen ilyen) egy sor sablonos (elterjedt) megoldást, módszert ismerni kell, és azután jöhet a kreativitás. Mert a modern ipar (és társadalom) nagyon kevés magányos zsenire tart igényt, és sok olyanra, aki beleilleszkedik a technológiába. Egyik iparvállalatunknál - akikkel munkakapcsolatban voltunk - az egyébként nagyon jólfelkészült, értelmes, kreatív szakemberek azzal jellemezték gúnyosan azt a szakit, aki nem tartotta a technológiát: hja neki saját stílusa van... Emlékeim szerint a legnagyobb mesterek (Bach, Monet, Michelangelo stb.) is nagy mesterségbeli tudással rendelkeztek. Az impresszionisták nagyon tudtak vonalakat, kontúrokat is rajzolni (láttam ilyen vázlatot), annyira, hogy el is hagyhatták azokat. A nagy zenészek általában sokat gyakorolják a sablonos mozdulatokat a vonóval, és csak utána lesz saját kiérlelt stílusuk.

Szóval azt gondolom, hogy valami nehezen megfogható egyensúly kell a sablonok gyakorlása és a kreativitás közt.

halihó

PS. Mindamellett az étertest reparálása számomra nem a kreativitás témaköre. :-)
Előzmény: cc (4510)