Kicsit utánanéztem a villanypásztornak. Ebben a topikban is volt már róla szó, nem nehéz rákeresni, és máshol is, mástól is ugyanezeket láttam, hallottam. Akkor lehet gond, ha a drótra üléskor a madár máshoz is hozzáér, ami földelve van. Ennek elég kicsi az esélye.
2006.05.18 15:04:04 © (882)
"Az áram "megindulásának" a kiváltó oka, a POTENCIÁLkülönbség. tehát szegény madár ha rászáll a villanypásztor drótjára akkor semmi baja nem lesz, mert ő is arra a potenciálra kerül mint a derót. ha továbbrepül és leszáll a földre akkor is hasonló a helyzet.
de ha az a hepje, hogy a 2m magas kerítés tetején egyszerre hozzáért a földhöz, ugye mint (-) föld és a 2 m magasan huzodó vezetékhez kitárja a szárnyait akkor lehet, hogy megüti a "feszely".
bízonyítás, ha megnézed a nagyfeszkábeleket az országban, általában szoktak rajta madarak ücsörögni, és nem szenesednek el tőle, pedig abban nem 10KV van ..
Villanypásztor: kb 10Kv és 0.1-0.4mA a kisüléskor az áram > ez nem tom kire veszélyes... de kisállatokra tuti nem, de lehet elé rakni sönt ellenállást.
ja a kerítésre csak akkor jó a villanypásztor, ha a kerítés kőből ill. fémből van fa kerítésnél hatástalan lesz, mert nem lesz meg a 2 pólus."