icefruit Creative Commons License 2008.05.07 0 0 2605

Kedves Béci!

Olvasgattam a fórumot, mert nyárra (esetleg évvégével) gondolkodom egy új Tv vételén. Plazma vs. LCD kérdéskörben tanakodom, illetve a HD ready, full HD kérdéskörben.

Látom Te otthon vagy a témában és feltünt egy korábbi beírásod a felbontás kapcsán. Ezt írtad:

"Tapasztalatom szerint már 40-42 colos méretben is komoly képminőségbeli előnye van a full HD-nak, ha elfogadjuk, hogy ideális nézési távolsága körülbelül 2,5 méter. Aki nem veszi észre a különbséget 1920 és 1024 sor között, az inkább olvasson könyvet, ne nézzen tévét! 768 és 1080 között már kisebb az eltérés, de még mindig észrevehető. "

Ehhez képest egy ezzel szöges ellentétben lévő írást olvastam a neten aminek címe: "Képméret és képfelbontás". A teljes cikk itt olvasható:

http://www.hazimoziportal.hu/cikkshow.php?cid=818

Elolvasható a teljes cikk, de én most csak a konklúzióját idézném:

"Összefoglalva tehát, a szokásos 2,5-3 méteres távolságból nézett 94-107 centis (37-42 inch) képátlójú LCD vagy plazma TV-k esetében felesleges az 1.920x1.080 pixel felbontás, a HD-ready minősítésnek megfelelés bőven elegendő. "

A cikk éppen azt írja, hogy az emberi szem a felbontóképessége miatt az általad is írt távolságból és méretnél egyszerűen nem látja a különbséget... (betettem a cikknél ennek kapcsán megtalálható ábrát is)

Érdekelne a véleményed. Előre is köszönöm a válaszod!

Előzmény: BBéci (2377)