ashura Creative Commons License 2008.05.06 0 0 2603

"Az LCD-k egyértelműen jobbak számítógép monitornak (az élesebb kép miatt és azért mert nem fenyeget a beégés) és világos környezetben, de esti filmnézéshez szerintem még mindig jobb a plazma, és közelebb áll a hagyományos tévé képéhez - könnyebb átszokni."

Ezzel egyetértek, mint ahogy erre alább magam is céloztam.

Csak annyit pontosítanék: az lcd-nél is fenyeget a "beégés" veszély, amit képvisszamaradásnak neveznek. Sőt, már több képvisszamaradt lcd-t láttam, mint beégett képcsövet, holott az utóbbiból javítottam jóval többet az elmúlt évtizedben. A lényeg röviden: tartós állókép megjelenítése után a kristályok némileg töltve maradnak, és az új képtartalom ellenére sem vesztik el azt, tehát szépen ottmarad a korábbi kép. Ki lehet próbálni: mondjuk a Nokia monitor teszt ábrái közül fel kell tenni a fehér rácsábrát, és hagyni néhány órát. Azután homogénabb képen mégnézni: szépen ott lesz rajta halványan a rácsábra. Ha csak néhány órán át volt rajta az állókép, akkor még regenerálódik a panel, azonban ha ez tartós, akkor meg is marad a jelenség. Láttam már pár excel meg world fejlécet besülni. A tévhittel ellentétben ilyen jellegű használat mellett indokolt a képernyőkíméló alkalmazása. Mivel ezt a képvisszamaradást a gyártók nem is fogadják el garanciális hibaként. Természetesen mindez igaz az lcd tévékre is, abból is láttam már ilyet.

Előzmény: mAlter (2599)