Üdv! Szabad belekibicelni? Igaz csak az utolsó két oldal hozzászólásait olvastam el, de kérnék szépen egy kis felvilágosítást.
Mondjatok egy olyan dolgot, amivel a kóbor macska kárt tesz a kertben.
Nekem teljesen mások a tapasztalataim. Igaz tán nem elég reprezentatív a tapasztalásom, de elmondom miért kérdezek. Valamivel több, mint négy éve élünk kertes házban, ami egy új lakópark kellős közepén áll, és csak az utóbbi egy évben épültek házak körénk. Addig nagy préri, a közelben szintén kertes házak, mögöttük erdő. Töméntelen kóbor macsek, eleinte pár kóbor kutya is volt errefelé, de azok eltűntek. Lehet, rosszul tettem, de az ételmaradékokat mindig kitettem a ház mellé, a komposzt közelébe, ahol reggelre mindig eltűnt. A macskák ették meg, majd egy fiatalka végül hozzánk csapódott. Elég beteges szerencsétlen kis dög volt. Befogadtuk, állatorvos ellátta, rendes oltási könyve volt, mint bármelyik pedigrés cirmosnak. Ettől és a napi etetéstől eltekintve hagytuk, hogy továbbra is tagja maradjon a macskák szabad népének - csak a téli nagy mínuszokban engedtük be a garázsba aludni. Miután ez a macsek eltűnt, nem sokkal később egy újabb fiatalka, tüdőbeteg, göthös, sebesfülű kis kóbor csapódott hozzánk. Befogadtuk őt is, pontosan azzal az eljárással, mint az előzőt. Most két év után egy igazi, nagydarab joviális kandúrrá forrta ki magát, aki hamarosan megválik majd élete két kis apróságától. Megjegyzem, továbbra is elég sok macska látogatja a portánkat. van pár lányka és van pár rivális kandúr, akik a miénk háreme iránt érdeklődnek.
Az eredményünk: az első évben tele volt a ház egerekkel, a kert vakondokokkal, az erdőből bejövő nyulak folyvást lekajálták a zsendülő salátákat. A ház a macsekok óta egérmentes, vakondokok a szomszédos kertekben vannak, az idei zöldségek pedig egyre kövérebbek az ágyásban.
Na, akkor most mondjatok ítéletet. Rosszul cselekszünk? Vagy csinálnak valamit a macskák, amitől tartanunk kéne?