Itt van majus 1-je...tehat felvonulas itt is. Ma kivetelesen egy jeepney-t intettem le a korhazba menet, mert eppen arra jott. A sofor szerint a minimum viteldij 7,50. Az FX-szel 10 peso lett volna (az FX egyfajta minibusz). Utkozben egy motoros felvonulas elozott az E. Rodriguezen, tobb motoron a jelenlegi aktualitasnak megfeleloen az "ibaba ang presyo ng bigas" (le a rizs araval) es "sahod dagdagan" (beremelest!) szovegek voltak. Most nem koveteltek annyira Arroyo lemondasat.
Manila felvonulasi tere a sokat latott Mendiola, ami az elnoki palotahoz vezet. Volt itt meg Aquino idejen egy eleg veres tomegoszlatas, aztan 2001-ben Estrada megdontese utan hivei erre vonulva kis hijan bevettek a Malacanang-palotat (az elhiresult EDSA Tres). Ma 3000 rendor biztositott arrafele.
Este 8 utan hatalmas tropusi felhoszakadas zudult ala a mi kornyekunkon is. A fel 7-es hiradoban mar volt egy hir felhoszakadasrol valahol a Fairview fele, ami annak rendje es modja szerint halalos aldozatot is kovetelt. Itt a felhoszakadasokba ketfele modon szoktak belehalni: vagy beleszakad egy tavvezetek valami vizfolyasba es abba lepnek bele, vagy mindenfele falak dolnek ra az emberre. Most az utobbi tortent - bar a napnak meg nincs vege. A Pasig menten is kihuztak egy hullat egy csatornafelebol, annak nem tudom, mi okozta a vegzetet - tagalog nyelvu a hirado, es hat a korhazban az ember nem mindig zavarhatja a beteget, hogy forditson.
Itt van majus 1-je, tehat az en idom is lejart egyelore itt az Elvarazsolt Paradicsomban, holnap elindulok itthonrol haza Magyarorszagra, ugyanazzal a kozvetlen KLM-mel Amszterdamon at, amivel jottem. Egy ideig nem tuz fejemre merolegesen a Nap, nem eszek aranysarga mangot, ensaymadat, polvoront, pancit malabont, queso real jegkremet es rizst minden nap. Nem jatszom reggelente a kutyaval, nem kiserlem meg megszabaditani a macskat a ki tudja hogyan ratekeredett sarga nejlonszatyortol. Nem ulok estenkent egy pohar borral a haz elotereben, a naplementet nezve. Nem izzadok egesz nap, hogy annal jobban essen este a jo hideg zuhany. Nem figyelem, hogyan kozeledik az esos evszak, hol tart a tropusi konvergenciaovezet. Nem hallgatom a szomszedek karaokejat. Jeepney-bol is beerem az asztalomon allo matchbox-szal. Az "itthon" holnap nagyon tavol kerul, de az ejfel mar "odahaza" er.