attus germanicus Creative Commons License 2008.04.30 0 0 4803

Szeretném kérdezni, hogy milyen szabályok vonatkoznak mostanában az arcot ill. nyakat találó védőmozdulatokra. Az én nyilvánvalóan hiányos ismereteim szerint ha a védő kilépve a labdás játékost arconüti, az azonnali piros lap, amint az is, ha a nyakánál akasztja meg. Nem piros lap viszont az, ha a védő karjába a támadó játékos úgy lép bele, hogy a nyaka ütközik a karral, és az sem, ha az eredetileg a felsőtestre irányuló védőmozdulat a támadó játékos mozgásának hatására felcsúszik a nyakra.

A gyakorlat viszont ettől eltérő, sokkal ritkábbak a közvetlen piros lapok, mint ami ebből következne. Az utóbbi időszakban ilyen alapon piros lapot egyetlen alkalommal láttam, ráadásul az teljesen alaptalan volt (az álló védő mellmagasság alatt tartott tenyerébe esett bele arccal a megbotló labdás játékos), de az arconütéseket rendszeresen elengedik kétperces kiállítással, amint az is csak ennyit ért, amikor a védő a falból kilépve tövestül letépte a labdás játékos fejét.

Véletlenül sem gondolom, hogy a bíráskodás kedvenc csapatomat sújtaná e tárgyban, a játékvezetés jellemzően kiegyensúlyozottan ítél másképpen, mint ahogy várnám.

Hogy szól a tényleges szabály, ill. az azt kiegészítő állásfoglalások?

Más.

Vasárnap a Göd - FTC NBII női felnőtt mérkőzést a Babity - Palkovits páros vezette (szerintem jól), a versenybíró pedig meglepetésemre Hargitai I. Gábor, NBI-es játékvezető volt. (A megszokottnál aktívabb volt, de ez nem biztos, hogy baj). Most megnéztem a statisztikában, és látom, hogy év közben több alkalommal is töltött be versenybírói tisztséget. Egyébként is jellemző, hogy aktív játékvezetők alacsonyabb osztályban versenybírói ill. ellenőri tisztséget töltenek be?