Pogiii Creative Commons License 2008.04.30 0 0 1348
Képzeljétek, tegnap végül mégis csináltam tk lisztből lángost, és most azt ettem sajtosan-tejfölösen reggelire, oszt csak 4,8-ra vitte fel a cukrom a 4,0-s éhgyomriról!!! Asszem ezt bevezetem sűrűbben :).

Fél deci langyos, incifincit cukros tejben felfuttatunk 2,5 dkg élesztőt.
Fél kiló tk lisztbe belecsapunk egy tojást, beleöntjük az élesztőt, egy pohár kefírt (vagy tejfölt), 1,5 deci tejet, egy teáskanál sót, és simára gyúrjuk (vagy ha van, azzal a tekerős-csavaros részével a botmixernek... nekem nincs sajna).
Lefedjük a tálat egy konyharuhával, és viszonylag meleg helyre tesszük kelni (2-3 óra elég neki) (én a sütőt szoktam beállítani 40 fokra, ott nagyon szépen megkel) (persze szobahőm-en is megkel, csak úgy több idő kell neki).
Egy serpenyőben olyan 1-2 cm-nyi olajat forrósítunk, majd jóóóóól beolajozott kézzel a tésztának öklömnyi darabkáit kinyújtogatjuk-húzogatjuk minél vékonyabbra, és zutty, bele az olajba. (Alig leszel nyakig csupa olaj, hihi.)

**********************

Túrófánk!!! Fincsibb, mint a lángos! :)

Hozzávalók:
25 dkg liszt (mehet tk lisztből, vagy részben abból)
25 dkg túró
2 dkg margarin
2 db tojás sárgája
12 dkg porcukor (HELYETT 14g Canderel por)
1 cs sütőpor

Összekeverni, egy órán át pihentetni. Ujjnyi vastagra kinyújtani, pogácsaszaggatóval kiszaggatni. Forró, bő olajban sütni. Ha elég sok olaj van az edényben, magától megfordul.

Nyammm! :) Nekem kb 30 db pici fánkocska lett ennyiből.

*********************
Előzmény: Törölt nick (1335)