Hát igen, jó lenne, ha kicsit testreszabottabb lenne a diéta kérdés. Én egy hete szültem meg a bébit, aki 2950 gramm lett, 39. hétre, úgy, hogy végig diétáztam inzulinrezisztencia miatt, cukorbeteg nem lettem a terheléses vizsgálat alapján (a 120 perces 7,4 lett), de mérnem kellett a diéta mellett a cukorszintet heti egyszer. Ez amúgy hasznos volt, mivel meg tudtam figyelni, hogy ha kihágást követek el, bizony megugrik a vércukor, ezért muszáj odafigyelni. Én úgy kb. 180-as diétát tartottam, de mivel nem vettek hivatalosan GDM gondozásba, nem is jártam dietetikusnál, főleg az itteniekből (csakegy: tőled sokat tanultam:-)) és az egyéb neten hozzáférhető anyagokból csináltam a diétát.
Az én bajom amúgy az volt, hogy a diéták többsége abból indul ki, hogy súlyfelesleg van, ezzel nem nagyon tudtam mit kezdeni, amikor a kezdeti 52 kilómból mindjárt a 6-7. hétre lett 50... Végül összesen netto 8 kilót sikerült felszednem úgy, hogy iszonyat sok zsíros túró-tejföl-sajt-tejszín csúszott. Ezzel együtt is a bébi 40 dekával lett kisebb, mint amivel a bátyja született 38. hétre, ez biztosan a diéta rovására írható. Mindenesetre ez legyen a legkevesebb, lényeg, hogy a bébi megszülessen és legyen egészséges.
Csakegy,
valamikor írtad, hogy van gabonaörlőd és azzal őrlöd a lisztet, amiből nagyon jó kenyér lesz. Írnál erről részletesebben?
És, hálából a sok infóért, amit itt kaptam, leírok egy receptet, ami szvsz nagyon jól beleilleszthető a diétába és nagyon finom, nekem sok boldog pillanatot szerzett az ínséges időkben. Stahl recept, fruktózra konvertálva.
50 dkg túrót áttörünk, hozzáteszünk 2 citrom héját és egy vaníliarúd kikapart belsejét (mivel ez drága, szerintem vaníliaesszencia is megteszi, én rúddal csináltam), ebbe jön 5 dkg beáztatott mazsola (az eredeti recept szerint rumba, ez opcionális). 10 dkg puha vajat kikeverünk 12 dkg fruktózzal (az eredeti recept 15 dkg cukrot tartalmaz), és egyenként beledolgozunk 2 egész tojást. Ebbe még jön 4 evőkanál keményítő, egy csipet só és a mazsolás túró. Az egész megy egy hőálló tálba (én cakkos célú kerámiatortaformában sütöttem) és mehet a sütőbe, 175 C-n kell sütni 55-60 percig, de félidőben tanácsos letakarni alufóliával, hajlamos nagyon megsülni a teteje, a fruktóz miatt méginkább, mint az eredeti recept. A tetejére elvileg porcukor jönne, de enélkül is tökéletes. Hűtőben napokig eláll, de mivel nagyon finom, ha van a családban valaki, akinek nem számítanak a CH grammok, akkor nem szokott maradni belőle.