szaki_pali Creative Commons License 2008.04.25 0 0 4154
Ahogy az ucsó napokat olvasgatom látom, hogy messzire jutottatok! :)

A világ éhezését nem fogjuk megoldani, itt legalagább is nem. A jóléti társadalmak meg azért nem, mert tesznek rá magasról. Dumálhatnak róla, hogy kellene csak hát a kaját ellentételezni kellene. A kérdés hogy mit tudnak felajánlani a portéka cserében. Ingyen senki sem fogja átadni amikor az előállítása elég drága. Ha meg fizetnek akkor már üzlet. Morzsákat viszont szórogatnak, hogy ne érje szó a ház elejét. Az hogy pazarolnak hát' megtehetik. Öregebje emlékezhet rá, hogy volt időszak mikor nálunk is felhízott sok sertés a mi kaja maradékunktól. Ha annyiba kerülne ott is a kaja mint nálunk és hozzá lenne minyimálbér amit ki kell gazdálkodni biztos nem szórnák a kaja felét az ebek harmincadjára.

A termelésben vannak még tartalékok. Véleményem szerint a termelésben és itt nem csak a szőlő vagy kenyérgabonáról essék szó lehetne mit eladni. De azért az is mindenképpen elgondolkodtató, hogy pl mennyi köze van a húsnak a virslihez, a kakaós italnak a tejhez. Tehát előállítanak minden sz@rt csak vegye- egye meg valaki

A termelés vegyszerességéről vagy mentességéről lehet vitát nyitni. De a nemesítés abba az irányba szaladt el, hogy előnyben részesítették az intenzív fajtákat. Ezeknek meg ha tetszik nekünk, ha nem érzékeny a lelkiviláguk, pátyolgatásra szorulnak. Ha esik az a bajuk, ha melegvan az, ha nem áll rendelkezésre tápanyag akkor ki sem bújik a földből stb. Vissza lehet menni pl.:a direttermő fajtákhoz (mert hogy bírja a gyúrődést), csakhát ugye törvényileg tilos.

A végére pedig hagytam a szőlőt hiszen ez a topic erről szól!
A radikális terméscsökkentésnek nem vagyok híve ezt egy éve már kifejtegettem. Méneccer nem fogom. Álláspontom szerint lehet jó bort előállítani kicsit nagyobb terheléssel is. Azt azért szívesen kipróbálnám milyen az a radikális terméscsökkentett bor. Mifelénk a gazda igen érzékenyen reagál a borát bírálók megjegyzéseire. Lehet, hogy máshol sincs ez másként. Eddig itt nem voltak vérremenő egymást piszkáló megjegyzések. Aki ezt megpróbálta annak hamar a tudomására lett hozva, hogy az a fajta viselkedés itt hamar kiveri a biztosítékot. Ezért "legényanyásan" Béláim az Úrban! tartsuk kellő tiszteletben egyik másik véleményét! Már ha lehet!

Ezért akinek ezen véleménnyel kapcsolatban van észrevétele az ne kíméljen!