"A kijelölt terület az javasolt terület, amiből vagy lesz rendeletileg Natura 2000, vagy nem."
Ezt akár el is fogadhatom, tehát gondolkodjunk e szerint!
Ha megnézed a 45/2006-ot, ott ugyebár van 3 melléklet. Az egyik a madárvédelmi, a másik a különleges.
Egyiknek sem az a címe, hogy madárvédelminek jelölt terület, vagy különleges természetvédelminek jelölt terület, hanem madárvédelmi terület, ill. különleges természetvédelmi terület. A magyarázatot tudom, a döntés nemzeti hatáskör.
Tehát ezeket tekinthetjük akár véglegesnek is.
Viszont: a 3.sz. melléklet a következő, elég hosszú címet viseli: "Kiemelt jelentőségű természetvédelmi területnek jelölt területek."
Tehát vagy lesz belőle Natura, vagy nem. (Ugye ebben megegyeztünk?)
Ezt is tudom miért, e területek jóváhagyása EU hatáskör. (NB: Területeké, és nem helyrajzi számoké!!!)
Igenám, de az én tulajdoni lapomra (kvázi a helyrajzi számos parcellámra) a ..... Felügyelőség azt igényelte a Földhivataltól, hogy azt jegyezze be, hogy "Kiemelt jelentőségű természetvédelmi terület".
Ez a bejegyzés ugyebár egy végleges állapotot tükröz.
Hol van az a rendelet, amely véglegesítette, hogy melyik parcella lesz Natura és melyik nem? Ha nincs ilyen rendelet, mi alapján rendelkezett a Felügyelőség a Földhivatal felé a végleges bejegyzés eszközöltetésére?
A jogszabály szerinti működés csak az állampolgárra kötelező, a hivatal működhet a saját belátása szerint?
No neeeee!!!
"Valóban lehetett volna úgy is, hogy előtte minden tulajdonossal megtanácskozzák, csak akkor még sehol se lennének. Márcsak a létszám miatt is."
Engem nem érdekel sem a hivatal hasfájása, működési zavara, hatásköri villongása, létszámhiánya, egyebe!
Ugyanúgy, ahogy a hivatalt nem érdekelte az én érdekem!
A megszerzett információm szerint a Naturával kapcsolatos feladatokról az igazgatás mintegy 10 éve tudott. Tetszettek volna nem ellazsálni azt a 10 évet!
Valóban lehetett volna... - írod. Nem! Nem lehetett volna? kellett volna!!!
A legújabbkori demokráciánk 18. évében az állampolgár már igényt tarthat erre, az én szemléletem szerint.
Ha pedig a hivatal nem bírja, markoljon kevesebbet! Ennek is utána jártam: Az EU nem írta azt elő, hogy Mo-nak hány % Naturát kell produkálni.
Ha a honi természetvédelemnek nagyravágyó presztizstörekvései vannak, ám legyen, szakadjon bele a munkába, és ne az állampolgár rovására próbáljon villogni, és közben még sajnáltatni is magát.
"az átlagembert megijeszti a pecsétes papír, pláne, ha azt se tudja, miről szól."
Megtisztelő, ha legalább átlagnak tartasz! Csak tudnám, hova sorolod a mintegy félmillió parcella tulajdonosát, akik közül egy sincs itt a topikban? (Csalódás ez a számomra, azt hittem többen leszünk.)
Amúgy meg a papírok terén - még ha pecsét is van rajta - nem vagyok túlságosan ijedős. És van olyan pecsétes papírral igazolt elméleti ismeretem, meg gyakorlati tapasztalatom, hogy ha ilyen jelenséggel találom szembe magam, vagy ilyenbe csöppenek bele, mint ez a Natura, tudjam elemezni, hol és hogyan érhető tetten a társadalmi szükséglet, és hol működik a csoport, vagy személyi érdek.
Egyelőre az anyaggyűjtés fázisban vagyok, nem is hosszú idő óta. Türelem, elő fog bukkanni előbb-utóbb, hogy nem csak a természetvédelem szent célja vezérli a Naturával kapcsolatos döntéseket, cselekvéseket.
"Elnézve a gyeprendeletet, rendes gazdálkodót a földhasználatban nem akadályozza, betartaná előírás nélkül is a kevés korlátozást. Új a bejelentkezés, meg a naplóírás, de csak ha pénzt is akar."
Te így gondolod, én meg másképp! Majd nézzük meg 2 év múlva, a gyepterületek jelenlegi gazdái milyen arányban vették igénybe a támogatást, és hányan szabadultak meg a tulajdonuktól, és kik lettek az új tulajdonosok!
9500 Ft-ért regisztráltatni, naplót vezetni, minden kaszálási műveletről a term.védelmet értesíteni, évente 1 nap továbbképzésre járni, ... - gondolod, tolongani fognak a földművesek.
A szűk ismeretségi körömben már most tudok kettőt, aki eladta, illetve napokon belül eladja a gyepterületét. Majd ha megnéztem az adás-vételi szerződésüket, elmondom, mi volt az eladás előzménye, meg ki lett a vevő. Számomra elég érdekesnek tűnik!