haliho Creative Commons License 2008.04.24 0 0 4481

Szia Malena!

Azt gondolom, hogy ne menjünk tovább ebbe az irányba, mert ez már nagyon off, de én fenntartom, hogy Svédorsz. is kemény értékválsággal küzd, messze nem csak a téli sötétség a gond, hanem az alkoholizmus, a szétesett családok, a sokszor szélsőséges individualizmus stb. Megkockáztatom, hogy egymás mellé tehető Mo-al és az USAval. Mindenhol máshogy jelenik meg a válság, van, amiben szvsz Mo. akár a legjobb, és van, amiben a legrosszabb. Ugyanez igaz szvsz a többi országra is. Ez viszont már nagyon messze vezet az iskolától.

Mindenesetre a fő mondanivalóm az volt, hogy ha saját - a többségétől eltérő - értékrend szerint akarunk élni, akkor nem szabad meglepődnünk, ha a társadalom nem úgy működik,mint ahogy mi azt jónak gondoljuk. A gyerekeinket is meg kell tanítsuk úgy élni, úgy értékelni a saját és mások életét, sikereit, hogy ne legyenek boldogtalanok attól, hogy ha a többségi társadalom nem értékeli azt, amit ők. Azt gondolom, hogy ez a waldorf iskola kapcsán ugyanúgy igaz, mint a szerzetesrendek, az elszánt állatvédők, vagy a mindent egy lapra feltevő sportolók stb kapcsán.

Ezért gondolom, hogy az elsődleges kérdés nem az, hogy Magyarországon élek-e, Izlandon vagy Kínában (bár ez is fontos), hanem az, hogy meg tudom-e élni azt az értékrendet, amit én jónak gondolok, a hely ebből a szempontból fontos. Ez pedig nagyon nagy mértékben rajtam múlik. Azt gondolom, hogy - már csak a helyzetismeret, az emberi kapcsolataim miatt is - nagyon nagy előny ott élni, ahol felnőtt, ahol szocializálódott az ember, ahol rokonai, barátai, kapcsolatai vannak, ahol tudja, hogy mit jelent, ha az utcán szembejövő görbén vagy vidáman néz rá, vagy a főnök elenged egy viccet. (Népszerű nevén ezt a helyet hívják hazának.)

E miatt szálltam be a félig-meddig offolásba, mert azt hiszem nagymértékű egyoldalú leegyszerűsítés azt írni, hogy maradj Izlandon, amíg csak tudsz, mert itthon sz@r a helyzet. Persze sok idegesítő disznóság van itthon, de a fentiek miatt azt hiszem, hogy sok szempont ad össze egy élhető életet, és jelentős érvek szólhatnak az itthon mellett is.

De hát egy waldorfosnak kell ezt magyarázzam???? :-)

Üdv:

halihó

Előzmény: Törölt nick (4480)