Az Enciklopédiát nem FH írta, és ez a lényeg. Nyilván elfogadta, ha csepegtettek neki egy kis pénzt, és imponált neki a talán számára sem olyan világos univerzum rendszerbe szedése. De ennyi, sztem az Enciklopédia csupán egy lehetséges magyarázata a dolgoknak, alternatíva, spekuláció, nem több.
A Butler=hely elméletet elvetném, furcsa, nem tudok Butler nevű várost/bolygót/országot elképzelni. A butleriánus kifejezés sztem egyértelműen emberre utal.
Az első kötet függelékéből az derül ki (most nincs előttem, ezért idézni nem tudok), hogy a dzsihadot nem feltétlenül idióta robot-ember konfliktusként kell elképzelni. A dzsihadot egy bizonyos társadalom/ország/birodalom hirdette meg más, gépi intelligenciát szervesen felhasználó társadalom/stb. ellen. Erre utal a korábban általad idézett miniszteres szöveg. Még az is lehet, hogy minden vallási tartalomtól mentesen, pusztán gazdasági, vagy mondvacsinált okokból (tehát nem dzsihadként, hanem háborúként) indították, és később telítődött az Orániai Katolikus Bibliához vezető eltorzult tartalommal.
Egy tiszta forrás létezik, amelyen keresztül be lehet mutatni a történteket: egy tisztelendő anya Más Emlékei. Ebből mutat valamit az általad idézett pár mondat.