Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2008.04.23 0 0 2943
Szia Galendil, OPi, Shaddam! :)

A Dűne Enciklopédia nekem is meg van otthon internetről (http://scifi.try.hu) letöltött formában, csak a még alapszintet talán épphogy megütő angol tudásom kevés hozzá, így nem szoktam "forgatni". Másrészről, én csak az eredeti HAT kötet tekintem mérvadónak, semmi mást. Az ElőUtózmányokat semmiképp. Tavaly betettem két "fanfiction" linkjét, ami két alternatív Dűne 7 volt. Kíváncsi vagyok végigolvasta-e valalki ezeket, és milyennek tartotta a Zutódok írásaihoz képest.

Azonban úgy látszik Brájen-Enderszonék azért csak merítettek a regényeikben az Enciklopédiából, hisz Sheeana egyik őse a rémséges Vadászaiban Serena Butler, egy nő, tehát egyes dolgokat átemelhettek belőle. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy a Dzsihad-trilógiájukban a saját Butler karakterük születési és halálozási éve megegyezik-e ezzel. Viszont a két karakter nem egyezhet meg, mert az Enciklopédia szerint nem volt gyereke, tehát Sheeana nem lehet a leszármazottja (amúgy se az). :)

Shaddamnak abban igaza van, hogy az egész az ElőUtózmányok és Dűne Enciklopédia ellenére a Butleri Dzsihad továbbra is megmarad homályosnak, és továbbra is találgatásoknak ad táptalajt. Majd neki esek szótárral ennek a bevezetőnek! ;)

Azonban továbbra is fenntartom azokat a felvetéseket, amit a 2933-as hozzászólásomban írtam. Így, a saját gondolatmenetemet (:P) végigkövetve, talán az idézetek utáni irányvonalon kellene végighaladni... Tegyük fel, hogy a keresztes hadjáratokhoz hasonlóan egy "zsinaton" hirdették meg a vezetők a Dzsihadot. Így is legalább három elképzelést vethetünk fel:

1. Egy Butler nevű helyen volt ez a zsinat.
2. A "butler" egy, a múlt ködébe vesző fogalom, szimbólum vagy jelkép a kereszthez hasonlóan. A dzsihadban ezt viselték magukon.
3. Továbbra sem vethetjük el EGYszemély meglétét, mégis, nekem a CoD-béli idézet kapcsán úgy tűnik, hogy egy központi vezetés irányításával történt mindez. A Dzsihad kihirdetését hosszú viták előzhették meg.