"Szerintem itt nem is arról van szó, hogy mi agyon akarjuk vegyszerezni a szőlőnket akik a vegyszerhasználat mellett kardoskodnak, ill azt hogy 150 q/ha termés legyen."
Teljes mértékben egyetértek. Az ember nem jódolgában permetez. Én azt mondom, legyen okszerű kemizálás, figyeljünk a környezetünkre, csökkentsük a szerfelhasználást (de csak amíg az nem veszélyezteti pl. a termést), legyünk innovatívak, fejlesszünk új és környezetkímélőbb anyagokat stb. Sőt, fogyasszunk több bort, orientálódjunk a minőség felé, sőt, és ez egy nagyon fontos dolog: kezdjünk el szemléletet váltani. Váltsunk szemléletet olyan értelemben, hogy keressük a minőséget, a jó magyar borokat stb. Persze, amíg a magyar fogyasztók döntö része árérzékeny (nem tehet róla), nehéz a minőség felé vinni, de Én nagyon bízom benne, hogy nem lehetetlen dolog. Viszont, s ez megintcsak egy nagyon fontos dolog: ne azzal kezdjük a szemléletváltást, hogy radikálisan visszavonjuk a szerek döntő részét. Mert azzal nem jutunk előre. A kórokozók-kártevők nem fogják azt mondani, hogy mostantól szemléletet váltunk, és inkább máshol pusztítunk. Azok mindig is itt lesznek. És még egy OFF példa: ha van egy gyönyörű, finomat és bőven termő meggyfám, amit nem permeteztem az idén, és 100%-át elvitte a monilia; hát jövőre nem fogom kétszer meggondolni, hogy permetezzek-e. Mert a kórokozó se fog ezen gondolkozni. Ha az összes szer kimegy, nem lesz mivel permetezni. És akkor a monilia majd azt mondja: ok, nem viszem el a termésedet? Hát szerintem nem...
Bocs az OFF-ért a végén :-)
Üdv