Atis44
2008.04.22
|
|
0 0
4101
|
Szerintem amit te szeretnél az a 19sz. közepe előtti állapot. Amikor még nem ismerték hazánkban a lisztharmatot,peronoszpórát és a filoxérát (ezek mind az Észak-Amerikából jöttek). Nem kellett permetezni, végülis nem is lenne rossz én is kiprobálnék egy ilyen bort. Úgy gondolom, hogy ebben a megváltozott helyzetben a permetezés egy szükséges rossz a szőlőmüvelésben, de csak mértékkel és az ajánlott mennyiségek betartásával. Olyan mint a bornak a kén. Az sem része eredetileg a bornak de használjuk. Itt szólnék hozzá a 4097 es hozzásólásodhoz is. "Manapság már kevés szőlész hiszi el, hogy a műtrágyázás az isten és hogy a hektáronként 150 mázsa termésből minőséget lehet csinálni és a legtöbb szőlősgazda úgy utálja a permetezést mint Lucifer a szenteltvizet. Szerintem manapság már kevesebben élnek a vegyszerimádat bűvkörében és ha más megfontolásból mint a spórolás egyre többen próbálnak féket rakni a vegyszerezésre. Arról nem is beszélve, hogy azért a vegyszerek is sokat változtak és manapság már messze nem olyan radikális szerekkel és mennyiségben szokás nekimenni a szőlőnek." Szerintem itt nem is arról van szó, hogy mi agyon akarjuk vegyszerezni a szőlőnket akik a vegyszerhasználat mellett kardoskodnak, ill azt hogy 150 q/ha termés legyen. Mint írtam már ez egy szükséges rossz és szerintem kikerülhetetlen. Én sem szeretek permetezni már csak magam miatt sem, mert akár hogy probál az ember védekezni ellene mindig jut egy kicsi rá. Illetve én is arra törekszem hogy kevesebbszer permetezzek és szerintem épp ezért van/lenne szükség korszerű hosszan védelmet nyújtó ember/környezetbarát vegyszerekre. |
Előzmény: BZoltan (4089)
|
|