Úgy látom, hogy pörögsz ugyanazon téma körül miközben fittyet hánysz arra amit én írok.
Egyrészt feleslegesen feltételes módot használsz olyan kérdésben amiben már jelen időt kellene... meglehetősen sokat változott a szemlélet a magyar bortermelésben az elmúlt 20 évben. Ennek következtében például manapság már vannak korrekt és jó minőségű borok a piacon.
Manapság már kevés szőlész hiszi el, hogy a műtrágyázás az isten és hogy a hektáronként 150 mázsa termésből minőséget lehet csinálni és a legtöbb szőlősgazda úgy utálja a permetezést mint Lucifer a szenteltvizet. Szerintem manapság már kevesebben élnek a vegyszerimádat bűvkörében és ha más megfontolásból mint a spórolás egyre többen próbálnak féket rakni a vegyszerezésre. Arról nem is beszélve, hogy azért a vegyszerek is sokat változtak és manapság már messze nem olyan radikális szerekkel és mennyiségben szokás nekimenni a szőlőnek.
"attól lesz minőségi a bor, hogy nem használok növvédszert?"Tulajdnképpen
_IGEN_ Minél kevesebb vegyszert használsz a szőlőben annál több esélyed van a minőségi gyümölcs szüretelésére. De mondom, nem úgy, hogy holnaptól zérus növényvédelem... inkább úgy, hogy például a zöld szereket preferálod és úgy próbálod megválasztani a permetezés időpontját, hogy csökkenteni tudjad a szükséges permetezések számát.
"lehet hogy utána csak minőségi borunk lesz, csak legyen aki megveszi. "A minőségi borból már most is hiány van...