Ez szerintem is egy idealizált állapot. Ahhoz még nagyon sok minden kell, hogy ez legyen, pl.:
-tudatos vásárló
-elegendő pénz
-megfelelő marketing stb.
S egy tényt ne hagyjunk figyelmen kívül. Ma is megvan a lehetőség a vegyszermentes termelésre függetlenül attól, hogy vannak vegyszerek. Ha kivonják, nem választhatok hogy vegyszermentes legyen-e a termelés vagy nem. Mivel a fenti feltételek nagyrészt hiányoznak, ma hiába állítanánk elő csak nagyon jó minőségű bort. Lehet mindenki bora 2000 Ft. lenne (vagy legalábbis drágább mint a külföldi), a fogyasztó ebben a helyzetben a külföldit választaná (ár, szemlélet stb.). Értem Én hogy fokozatos változást szeretnél; de 2011 hipp-hopp itt van, addig semmilyen vásárlói magatartás sem fog (nem tud) változni. Lehet hogy utána csak minőségi borunk lesz, csak legyen aki megveszi. (de gondolj bele: attól lesz minőségi a bor, hogy nem használok növvédszert?)
OFF
S még egy. Nem véletlenül írtam ám a búzás példát. A bornál választhatsz hogy megveszed-e vagy sem. Csakhogy ha a mindenféle kivonósdi után terem nekünk 2-3 t/ha búza, aminek a felét elviszi a betegség meg a kártevő, abból nem tudom hogy lesz elegendő kenyér. Mi a jobb: egy lehet alacsonyabb sikértalmú stb. búza, amiből lesz kenyér, vagy totálbio búza, amiből talán lesz, de inkább nem lesz elég. Akkor már nem csak arról lesz szó, hogy tönkremegy a magyar gazda, mert nem az ő búzáját veszik. Inkább arról, hogy örüljünk ha jut...
ON
Üdv