Hát, pedig akkor jársz a legjobban, ha megpróbálod megszokni, legalább az egyetemig (az még 12 év).
Az meg nem árt a gyereknek, ha lassan tanul olvasni. Ez így van a Waldorfban is, működik. Persze a szülő válláról levesz egy gondot, ha a csemete már 3 éves korában folyékonyan olvas (hogy a gyereknek nem jó ez, az már más kérdés), ettől függetlenül számítógép elé nem engedném korán.
Waldorfban sem a lexikális tudás fejbe-tuszkolásával foglalkozunk, inkább a használható, élő tudás kerül előtérbe, aztán a lexikális dolgokat ki lehet egészíteni a rátanuló-évben, és egész jól szokott menni (4,3-as érettségi átlag szerintem nem számít rossznak).
Több nyelv birtokában lehet csak esélye bármire is. Magyarországon a nyelvoktatás eléggé gyerekcipőben jár, alig beszél valaki normálisan idegen nyelvet. A fiatalok már talán inkább beszélnek nyelveket, de ez sem olyan szintű, mint nyugatabbra, persze ez összefügg azzal is, hogy a skandinávok/németek sokkal könnyebben tanulnak pl. angolul, már csak a nyelvrokonság miatt is (amúgy két éve voltam Olaszországban, mindenki csak olaszul beszélt, vagy ha angolul, akkor rosszabbul, mint én :)).