Corazon Aquino - vastagbelrak:
Corazon Aquino, az orszag egykori elnoke (1986-1992) bejelentette, hogy vastagbelrakban szenved. Allitolag mar marciusban, de hozzam csak most ert el a hire, ahogy tegnap este mutattak a bejatszast a tv-ben. Tenyleg nem nezett ki jol. Ha jol vettem ki a szavaibol, tul van mar minden esszeru kemon, es konnyu halalt (nem kegyeset) kivan maganak.
Cory Aquino nem volt a legtehetsegesebb elnok, ugy katapultalodott a Malacanang-palotaba az un People Power (vagy maskent EDSA 1) felkeles utan 1986-ban. Ferjet, Benigno "Ninoy" Aquinot hazaterve a repuloteren lottek le maig nem teljesen tiszta korulmenyek kozott 1983-ban. A repter azota a nevet viseli (Ninoy Aquino Int'l Airport, NAIA). Coryt csak ugy emlegettek, hogy a "housewife". Szamtalan puccsot kisereltek meg ellene, de a hadsereg donto szegmensei kitartottak mellette, nem utolsosorban kiszemelt utoda, Ramos tabornok. Egy emlekezetes per is keletkezett az egyik puccsbol, amikor is valaki azt allitotta, hogy Aquino ijedteben az agy ala menekult...
Jomagam regnalasanak utolso 5 napjat ertem meg itt, meg lattam, ahogy 1992.06.30-an a Lunetan unnepelyesen atadta a hatalmat felkent utodanak, Fidel Ramosnak. Szinte teljes vizhiany es un. "rotating brownout"-ok jellemeztek az utana maradt idoszakot (rotating brownout: mindenhol elvettek idoszakosan az aramot, a mi kornyekunket reggel 8-tol du. 4-ig sujtotta aramszunet). Demokratikus elkotelezettsegehez, tiszta kezehez viszont nem ferhetett ketseg. Nejem is neki koszonheti, hogy a mai napig a kulugyben dolgozik; egy "tiszta kezek" kampany soran friss, nem korrumpalodott emberekkel csereltek le a letszamot szinte mindenhol.
Egyszeru eletvitelu ember; a hatalombol tavoztaval sem koltozott be a gazdagok fallal-drottal-kutyakkal korulvett luxusallatkert-lakoparkjaiba, hanem hazament oda, ahonnan jott, Quezon City-beli hazaba, ahol a mai napig el - sajnos immar nagybetegen. Lanya, Kris szerepel inkabb a mediaban sokat, mint musorvezeto.
Bizton allithato, hogy urt fog hagyni maga utan.