Demokrapia Creative Commons License 2008.04.15 0 0 1124
A cigányprobléma valóban nincs megoldva. De a cigányság Szlovákiában is sok támogatást kap még mindig. Talán többet, mint Magyarországon. Sok kövér cigány (roma) van Szlovákiában is, akik soha nem dolgoztak. Az ún. éhséglázadáskor (ezt a magyar média nevezte így) elsősorban alkoholt és cigarettát vittek a boltokból. Megszokták, hogy mindent ingyen kapjanak. A cigányság problémáihoz nagyban maga a cigányság járul hozzá. Elmennek kölcsönért a gazdag cigányhoz, majd a segélyosztáskor mindjárt a cigánybehajtók el is szedik tőlük. Így állandó nincstelenségben él a cigányok 98%-a. A java soha nem dolgozott, nem is akarnak. Egyébként tudnak dolgozni, de a pénzt ha megkapják a legjava nem is megy munkába amíg a pénz tart. Megbízhatatlan sajnos a nagy részük.
Egyébként a legbecsületesebb emberrel akivel a világban dolgom volt, éppen cigány volt. De sajnos ez ritka mint a fehér holló.
Teljesen más mentalitású emberek, én nem tudom mi a megoldás, de a segélyosztás nem megoldás. Én már fiatalon úgy kezdeném a nevelést, ha bejön iskolába ebédet kapna ingyen. Ha valamilyen eredményt ér el, akkor valamit adni kéne nekik majdnem naponta. Ceruzát, füzetet, játékot, stb. Lehetőleg olyasmit ami nem nagy értékű, és nem adható el jó áron. Családi pótlékszerű pénzt nem adnék senkinek, ellenben az iskolához szükséges dolgok teljesen ingyenesek lennének mindenkinek. Valószínűleg teljesen más pedagógiai hozzáállást igényelnének.
Magyarország és Szlovákia ebben egy cipőben jár.