"Gratuláció neked ha ennyire ostoba vagy, hogy egy TV-s interjú egyáltalán befolyásolja a véleményedet bármiről."
Szvsz én nem vagyok ostoba. Szerintem az te vagy. Azt se tudod ki vagyok, természtesen olyan magabiztos vagy, hogy nem is érdekel, és/vagy lusta vagy utánanézni.
Szerintem az az ostoba, aki nem tud objektív lenni, mert elvakítja elfogultsága. Ez szerelem esetén megbocsátható, bár néha annak is megvan a böjtje, de politikában és minden másban, nem.
Nos, mégis miből vonjak le következtetést politikusról, - amikor nem a tettei a téma - ha nem nyilvános szerepléseiről? A tévéinterjú és a beszédek ilyenek.
Orbánnak pl. szvsz egyáltalán nem jók a papírról felolvasott szónoklatai. Arról nem is beszélve, hogy kimondottan unalmassá kezd válni, annál pedig nincs is nagyobb bűn.
Gyurcsánynak ezek a spontán, vagy jól betanult beszédei sokkal nagyobb teljesítmények (ilyen volt pl. a 2006-os október 23-i operaházi beszéde, minden ripacssága ellenére). Persze ez nem mindig sikerül neki. A 2006-os kampányzáró beszéde pl. annyira pocsék volt, hogy elhamarkodottan egy topicot is nyitottam róla, azzal, hogy most bukott meg. Ugyanígy zűrzavaros volt a 6 perces is, ami - most utólag már látjuk - azért keletkezett, mert akkor tudták meg, hogy az őszödi beszéd eljutott a Fideszhez, és sürgősen kellett neki "őszintén" beszélni a bajokról, megpróbálni azt a látszatot kelteni, hogy ő már a nyilvánosságra kerülés előtt őszinte. Ez annyira nem sikerült, hogy később nem is hivatkoztak rá konkrétan.
Ami az interjúkat illeti: abban Orbán is jó szokott általában lenni. De Gyurcsány is, és a mostaniban az volt a jó, hogy hozzá képest szokatlanul nyugodt, logikusan érvelő volt (függetlenül a tartalomtól).
Azt hiszem, ha a Fidesz továbbra is csak azt mantrázza, hogy 2006-ban hazudtak (ami igaz), unalmassá fog válni, és azt a látszatot fogja kelteni magáról, hogy nincs semmi mondanivalója a jövőről, a teendőkről. Ha nem fog precízen és logikusan érvelni a hozzá nem értés, rá nem termettség képét fogja sugározni magáról. Hiába tudják az emberek, hogy Gyurcsány hazudott, de ennek ellenére őbenne fognak jobban hinni, mint olyan kompetens személyben, aki helyrehozza a "hibákat", amiket elkövetett.
A jobboldal által kellően át nem beszélt Gyurcsány-Orbán vita már ugyanennek a gondolkodásnak a bizonyítéka volt. Hiába mondta ki Orbán az igazat, az semmi egy demokráciában. Az igazat rátermett módon, pergő nyelvvel, riposztozva, szellemesen, számokkal alátámasztva meg kell tudni védeni. Aki erre nem képes, az soha nem fog nyerni. És ez így helyes.