Ha a savo kivalik a kefirbol, akkor az tulerett. Ezt a kovetkezo modszerekkel elozheted meg:
- noveled a tej mennyiseget
- csokkented a kefir gomba mennyiseget
- csokkented a homersekletet
- rovidebb ideig erjeszted (tul sok gomba es magasabb homerseklet eseten a kefir akar 18 ora alatt is elkeszulhet)
Kiserletezni kell, amig olyan kefirt kapsz, amit szeretnel.
Nekem egyszer elofordult, hogy az elkeszult kefirt nem volt idom leszurni, ugyhogy betettem a hutoszekrenybe, es csak 2 nap mulva szurtem le. A kefirbol nem valt ki a savo, sot sokkal kremesebb allagu kefirt kaptam, mint a szokasos. Azota rendszeresen ezt a modszert kovetem. Erdemes kiprobalni.
A folosleges kefir gombat, ha nem ajandekozod el, meg is lehet enni (pl salataba tenni), nagyon egeszseges.
Vagy hotoszekrenyben, tejbe teve, korlatlan ideig eltarthato. A tejet persze egy, ket, harom hetente ki kell cserelni. Hogy milyen gyakran, az a tej mennyisegetol fugg - minel tobb a tej, annal ritkabban kell cserelni. Azert 4 hetet nem tanacsos meghaladni.