noaaa Creative Commons License 2008.04.02 0 0 1264

Végül is Peppers leírta válaszként, amit én is szerettem volna. Úgy látszik, nem eléggé figyelmesen olvastad az ominózus hozzászólásomat, mert éppen azt írtam, hogy én személy szerint vagyok totál tv-gyűlölő, de ezt nem akarom rákényszeríteni a családomra, nem akarok szélsőségekbe esni. Ez olyan, mint a kóla, amit jeles napokon engedélyezek pár korttyal (pl. vendéglőben, zsúron, itthon soha sincs), azért, nehogy később a tiltás miatt érdemein felül becses legyen számukra. Mint a barátnőd gyermekének a TV.

Ami az általánosítást illeti, fogalmam sincs, ezt honnan vetted. Egy esetet írtam le, ahol háttérhíradóztak és még beszélgettem is anyukával, ő mondta, hogy "úgysefigyelráagyerek", és ugyanez a gyerek rémítette halálra az enyémeket a híradós rémtörténeteivel. Most pedig a suliban van egy ilyen osztálytársuk. Nem tudom, tényleg, ebben hol az általánosítás, vagy olyasmi, ami Rátok nézve bántó lehet.

A kiközösítés: lehet, hogy sarkosan fogalmaztam, mert valószínűleg kiközösítésről nincs szó, de a gyerek kiszorul a "menők" társaságából, amit kisiskolás korban bizonyos habitusú gyerekek nagyon nagy tragédiaként élnek meg. Mint írtam, nálunk a gyerekek közt nem is téma semmilyen film vagy TV-műsor az iskolában, vagy csak futólag, de több barátnőm is konkrétan panaszkodott erre a dologra. A gyerekek nyakra-főre hurcolják be a suliba a Harry Potteres cuccokat, arról beszélgetnek, eljárnak egymáshoz megnézni, ebbe öltöznek farsangkor stb. Aki nem látta, az nagyon nyomorultul tudja magát érezni. Ebben a helyzetben mit tegyen egy olyan család, akinek elvi meggyőződése, hogy a HP nem 6-7 éveseknek való, és nem engedi megnézni? (A HP csak példa volt, be lehet bármivel (szappanoperával is) helyettesíteni) Iszonyú feszültségforrás családon belül is és az iskolában is. Ha viszont a gyerekek többségének szülei ugyanígy gondolkodnak, akkor nincs gáz.

Ez olyasmi, mint amikor egy bizonyos iskolában ciki, ha valakinek nem a legtrendibb márkás cipője van, pár utcával odébb viszont van egy egyházi iskola, ahol a gyerek nem meri felmenni az új cipőjét, mert ciki, ha vadiúj, drága cucc virít a lábán. Nyilván a középút az egészséges, de a választás megadatik, amikor iskolát keres az ember.

Előzmény: Lovászi (1251)