Végül is Peppers leírta válaszként, amit én is szerettem volna. Úgy látszik, nem eléggé figyelmesen olvastad az ominózus hozzászólásomat, mert éppen azt írtam, hogy én személy szerint vagyok totál tv-gyűlölő, de ezt nem akarom rákényszeríteni a családomra, nem akarok szélsőségekbe esni. Ez olyan, mint a kóla, amit jeles napokon engedélyezek pár korttyal (pl. vendéglőben, zsúron, itthon soha sincs), azért, nehogy később a tiltás miatt érdemein felül becses legyen számukra. Mint a barátnőd gyermekének a TV.
Ami az általánosítást illeti, fogalmam sincs, ezt honnan vetted. Egy esetet írtam le, ahol háttérhíradóztak és még beszélgettem is anyukával, ő mondta, hogy "úgysefigyelráagyerek", és ugyanez a gyerek rémítette halálra az enyémeket a híradós rémtörténeteivel. Most pedig a suliban van egy ilyen osztálytársuk. Nem tudom, tényleg, ebben hol az általánosítás, vagy olyasmi, ami Rátok nézve bántó lehet.
A kiközösítés: lehet, hogy sarkosan fogalmaztam, mert valószínűleg kiközösítésről nincs szó, de a gyerek kiszorul a "menők" társaságából, amit kisiskolás korban bizonyos habitusú gyerekek nagyon nagy tragédiaként élnek meg. Mint írtam, nálunk a gyerekek közt nem is téma semmilyen film vagy TV-műsor az iskolában, vagy csak futólag, de több barátnőm is konkrétan panaszkodott erre a dologra. A gyerekek nyakra-főre hurcolják be a suliba a Harry Potteres cuccokat, arról beszélgetnek, eljárnak egymáshoz megnézni, ebbe öltöznek farsangkor stb. Aki nem látta, az nagyon nyomorultul tudja magát érezni. Ebben a helyzetben mit tegyen egy olyan család, akinek elvi meggyőződése, hogy a HP nem 6-7 éveseknek való, és nem engedi megnézni? (A HP csak példa volt, be lehet bármivel (szappanoperával is) helyettesíteni) Iszonyú feszültségforrás családon belül is és az iskolában is. Ha viszont a gyerekek többségének szülei ugyanígy gondolkodnak, akkor nincs gáz.
Ez olyasmi, mint amikor egy bizonyos iskolában ciki, ha valakinek nem a legtrendibb márkás cipője van, pár utcával odébb viszont van egy egyházi iskola, ahol a gyerek nem meri felmenni az új cipőjét, mert ciki, ha vadiúj, drága cucc virít a lábán. Nyilván a középút az egészséges, de a választás megadatik, amikor iskolát keres az ember.