Sziasztok!
Schengen aktualitása miatt kikivánkozik belölem, hogy eddigi ausztriai repüléseim során közforgalmú (Graz) reptéren kivül füves klubrepülötéren is leszálltam. A menet tehát az volt, hogy pl. györi v. fertöszentmiklósi útlevélellenörzést követöen fpl-el a Tájékoztató a jelentöponton átadott az osztrák irányitásnak, aki közvetlenül a klubrepülötérre engedett, és közvetlen leszállás elött zárta a fpl-t. természetesen elözetesen a klubrepülötér leszállási engedélyét megkértem, aki egyben tájékoztatott a leszállást követöen kihivandó csendörség telefonszámáról. leszállást követöen felhivtam a csendörséget aki ellenörizte a személyi igazolványomat. Visszafelé ugyanez, és bár az osztrák elöirás szerint faxon kell feladni az fpl-t, de mivel a klubrepülötéren ez nem volt, elfogadta szóban, hazafelé ismét györi v. fertöszentmiklósi ill. sármelléki leszállás útiokmány ellenörzésére, majd haza.
Megjegyzem még, hogy természetesen angol fóniavizsgával (CPL keretén belül) rendelkezem.
Kis Falkém miatt alig várom, hogy a közbensö leszállást megtakaritsam, hiszen a lassúcska gép miatt minimum 1 óra kiesik, de volt, hogy elözetes plain-megjegyzés ellenére sokat kellett várni az okmányellenörzésre.
Igazságérzetem és a környezö EU országok gyakorlata azt sugallja nekem, hogy ennek holnaptól úgy kellene müködni, hogy pl. Gagyiszántó ideiglenes felszállóhelyröl való plainfeladást követöen az AIP-ban felsorolt határjelentöponton keresztül az osztrák tájékoztatóval folytatva leszállok Obergagyiacker ideiglenes leszállóhelyre és ugyanigy vissza. Az okmányellenörzések természetesen Schengen szellemében mindkét oldalon elmaradnak. A fónia, transzponder, biztositás, légügyi és személyi alkalmasság elöirásait természetesen fontosnak tartom, még eseti ellenörzést is természetesnek tartok, de nem az én idöm terhére hanem pl. a hatóság alkalmi reptérlátogatásai során.
Ezzel szemben kezdek ma olvasni valamit a Caa.hu-n Schengen kapcsán a közforgalmi repterekröl megvalami többnapos határidöröl de lehet hogy ezt légifuvarozóknak szánja, legalábbis nem választja el ettöl az egyéni repkedést.
Hangsúlyozom nekem a legjobbak a tapasztalataim a fenti repterekkel, de az idöproblémámon ez nem segit, hiszen a legtöbb esetben csomagológépeim garanciális hibaelháritására vagy tárgyalásra utazom idöpontra. nehogy úgy legyen mint az elsö hónapokban Schengen után Hegyeshalmon, hogy a határátkelötöl 10 méterre (nem KM) hazafelé ellenörizgettek nincs e a szervizautómban osztrák diszidens (szó szerint)
Na kiöntöttem félelmemet, érdekel nagyon véleményetek, a várható gyakorlat.
(akár direktbe is falke@movit.hu cimen)
Sziasztok