Galgadio Creative Commons License 2008.03.26 0 0 775

"Egyébként hallottam olyan elméletet is (valami ókori szerző elszórt jelzőjét véve alapul), hogy eredetileg a zsidók szőkék, fehérbőrűek voltak."

Jó nagy baromság!!! Az ókori izraeliták a rendelkezésünkre álló embertani leletek alapján különböző keleti mediterrán típusokhoz tartoztak.

Az az anyag, amit én olvastam a témában, az kiemeli azt is, hogy az orientalid vonásaik nem olyan erősek, mint a környező arab népeké.

A szamaritánusok viszont - némileg érdekes módon - orientalidabbak és ezáltal közelebb állnak az arabokhoz.

A palesztínok megint más tészta: több közöttük a világos haj-és szemszínű egyén, mint a környezetükben élő népeknél. Előfordul köztük a vöröshajúság is.

Magukat az ószövetségi filiszteusok leszármazottainak tartják, talán nem is minden alap nélkül.

Az Európából Izraelbe visszavándorolt szefárd és askenázi zsidók persze embertanilag már nagymértékben kevertek, hiszen hosszú évszázadokon keresztül más népek között éltek.

Igaz, hogy a zsidók és más vallásúak között a vérségi kapcsolatok ritkák voltak, de azért elő-előfordultak.

Így valóban léteznek világos színkomplexiójú, esetleg egyenesen nordikus megjelenésű zsidó egyének.

Előzmény: ouzo (773)