BZoltan Creative Commons License 2008.03.26 0 0 3902
Szerintem nincsen akkora impaktja ennek az egész biodinamikus borászkodásnak, hogy érdemes legyen beszélni róla. A biodinamikusan termelt borok mennyisége komolytalan még a kézműves technológiával készült környezettudatos borászatok hozama mellett is.

Viszont szerintem a biodinamika ostorozásával sikerült szerintem elbizonytalanítani jópárakat az egész organikus termelés témájában és szerintem rossz irányba tematizáltátok azt a kis közösséget akit ugyanekkora erőfeszítéssel a környezetettudatos gazdálkodás fontosságáról és jelentőségéről is meg lehetett volna győzni.

Örvendek, hogy egy kókler sarlatánságot hirdető "szakirodalmat" ízekre szedtél, de jobban örültem volna ha a sokak által bibliaként forgatott technokrata nagyüzemi módszereket istenítő szakkönyveket szedtet volna szanaszét, mert az is van ugyanakkora hülyeség és annak az impaktfaktora több tucatszor nagyobb nagyságrendben mozog mint az amúgy ártatlan hóbortnak mondható biodinamizmus.

Szerintem még Magyarországon is százával van olyan borosgazda aki tudatosan vagy ösztönösen de környezettudatos borászkodást csinál és a lehetőségeihez képest kerüli a nélkülözhető kemikáliákat valamint a gépesítés helyett kényszerből vagy tudatosan de a vidéki agrármunkanélküliség foglalkoztatását növeli a kézimunka preferálásával/vállalásával. Ebből a sokszáz gazdaságból szerintem pár tucatban még jó bort is csinálnak.

A környezet védelmének fontosságáról és a vidéki foglalkoztatottság jelentőségéről viszont keveset hallani. Pedig gondolj bele... lehet, hogy a biodinamikus gazdálkodók egy ócska humbugnak dőltek be, de az trágyával töltött ökörszarv még mindig kevesebbet árt a földnek mint a szintetikus tápanyagok... ugyanígy kamillafőzet és a csalánpermet is kevesebbet árt a környezetnek mint a vegyszer gyomirtók és permetszerek. Sőt egy őrült biodinamikus jóval több napszámosnak ad kenyeret mint egy géppel szüretelő és géppel kapáló nagygazdaság.

Márpedig ezek a lényegi problémák amikőrl a borfogyasztókat beszéltetni kell... a környezetvédelem és a szőlőmunkás védelme.
Előzmény: RAMBO (3901)