RAMBO Creative Commons License 2008.03.25 0 0 3891
Én meg azt gondolom, hogy tisztességesebb lett volna a "biodinamikusoktól", ha azt mondják: hölgyeim és uraim, szeretnénk előállítani egy olyan bort, amelyet kb. 100 évvel ezelőtt ihatott az akkori kor embere. Egyszerűen azért, mert véleményünk szerint a vegyszeres gazdálkodás nem kívánatos ízeket ad a bornak. Szerintünk a régi fajták újratelepítésével, azok alacsony hozamú termesztésével, természetrombolás nélkül olyan bort lehet csinálni, amilyet a nagyüzemben nem, és olyan fajtaválasztékot lehet kínálni, amelyből sokkal több ember megtalálhatja a kedvére valót, mintha csak az uniformizált világfajták közül választhatna. A kézi munkát meg kell fizetni, de cserébe valami egyedit, authentikusat, és hagyományosat tudunk kínálni.

Ez korrekt beszéd lett volna. De az, hogy a szőlőtaposás során az emberi energia rezgésektől a szőlő sokkal szívesebben adja a levét, meg hogy szűrt napfényben olajosabban érik a bor, és egyéb hasonló marhaságokkal traktálni a vevőt - egész egyszerűen arcátlanság.