Jozsó Creative Commons License 1998.10.30 0 0 324
Kedves MadroC!

Először is örülök, hogy nem húztad fel magad, bár igazából a reakciód arra utalt.

Elkezdtem fogalmazni a választ, utána kitöröltem. Nem tudom igazából jobban elmondani, ha eddig nem értetted meg. Igenis lehet úgy élni, hogy az ember deklarálja magában, hogy bizonyos bűnöket nem fog elkövetni. Biztos neked is van egy csomó dolog amire kapásból rá tudod vágni, hogy sose fogod elkövetni. Miért lehetetlen elképzelni, hogy másnak magasabban vannak az erkölcsi normái mint a tieid? A másik, hogy igenis a gyereknevelés nem teljesen zsákbamacska. Lehet gondolni, hogy egy bizonyos módon nevelt gyerek hajlamosabb, vagy kevésbé hajlamos lesz bizonyos dolgok elkövetésére. Abban viszont igazad van, hogy biztosra nem lehet menni. Egy dolgot viszont megtehetek. Nevelhetem úgy a gyermekeimet, hogyha majd nekik is születik gyerekük (jó, vagy rossz időben), akkor azt ne úgy fogják fel ahogy Te, vagyishogy ez egy tragédia, élve el vannak temetve, stb.

Máskülönben ezt az egész problémakört vizsgálhatjuk úgy is, hogy mit fogok tenni, ha pl. valamelyik lányom férje egy brutális állat lesz. Vajon akkor hozzájárulok-e ahhoz, hogy mérget keverjenek az ételébe. Érted, nekem rosszak a körülményeim ezért megölök valakit, hogy jobbak legyenek.

Jozsó