Johhn Creative Commons License 2008.03.22 0 0 766
Szerintem a küllem főleg egy kiállítási kutyánál fontos. Ahogy írod ti nem annak szánjátok, így inkább másodlagos. A lényeg, hogy kedves, aranyos, ... kutya legyen. Persze egy újfoundlandi nem baj, ha annak is néz ki, de nyílván látszik rajta, különben nem szólt volna oda hozzátok a tenyésztő. Innentől kezdve meg az a fontos, hogy neked tessen.

Látatlanban nem nagyon lehet megmondani, mennyit kell még fogyózni a kutyusnak. Mert ehhez nem elég a súly, hanem attól függ, hogy kövér-e. (egy szuka is könnyen lehet akár 60 kg.) Ezt meg fundinál leginkább tapintással lehet megmondani. Nekem volt kutyám, akire mindenki egyből azt mondta, hogy hű de dagi, pedig csak nagyon tömött volt a szőre. (Aztán vedlés után meg megkérdezték, hogy beteg-e, hogy ilyen sokat fogyott.) Szóval jól meg kell fogdosni, úgy lehet eldönteni. Mondjuk így kölyökkorban ritkán fogyóztatnak, általában max. a súly tartása a cél, mert ilyenkor azért még inkább növögetni szoktak a kutyusok, elég, ha az alkat átalakul. No persze nem akarlak lebeszélni a diétáról, mert én nem láttam, fogtam a kutyust. De ha nagyon éhenkórász megpróbálkozhatsz nála egy kis zöldség-gyümölccsel, a legtöbb kutya szereti, és ettől nem kell félteni az alakjukat.
Előzmény: jinuka (765)