Nagyon együtt érzek veled! A mi kisfiunk elsős egy állami általánosban, mert ahol most lakunk, ott nincs Waldorf iskola a közelben. Nyáron visszaköltözünk Budapestre (pontosabban Solymárra), és szeretnénk Waldorf iskolába iratni, ezért végigültem a hidegkúti iskola előadásait. Eddig is nagyon vonzott a Waldorf szemlélet, de most, hogy személyesen is megérezhettem az iskola hangulatát, és egy kicsit megismertem a pedagógusokat is, köztük a jelenlegi elsős osztálytanítót, egyszerűen úgy érzem, sehol sem lehet ilyen jó helyen a fiam, mint ott. Gondolom a legtöbb Waldorf iskolából hasonló élményekkel jöttem volna el, de sajnos Solymáron, ahol természetesen legelőször érdeklődtem, egyből azt mondták, hogy nincs hely, így oda be se mentem, a többi iskola pedig túlságosan sok utazással járna, főleg úgy, hogy Nekem és a feleségemnek is a Hűvösvölgy környékén van a munkahelyünk. A bánatunk az, hogy Hidegkúton is minden teljesen bizonytalan. Elvileg vehetnek még fel egy-két gyereket az osztályba, de mint azt bizonyára sokan tudjátok, ez egy bizonyos szintig az osztálytanító döntésén múlik. Szerencsére ő nem zárkózott el teljesen, de azt közölte, hogy most úgy érzi, nem akar senkit sem felvenni, de térjünk vissza a kérdésre húsvét után. Hát, bár reménykedünk, hogy összejön, azért közben majd megesz bánat, ha arra gondolok, hogy mégsem. Próbálom nem túlságoan beleélni magamat, de nem megy. Úgy érzem minden gyereknek Waldorf iskolában lenne a helye. Nem irígylem azokat sem, akik most akarják a leendő első osztályba beíratni a gyereküket Hidegkúton, ugyanis ránézére kétszeres lesz a túljelentkezés.
Úgy tűnik, szülői összefogásra lenne szükség, hogy párhuzamos osztályt lehessen indítani, de ezt szeptemberig szerintem képtelenség összehozni. Ráadásul ez minket nem is érint, mert nem szeretnénk újra első osztályba íratni a kisfiunkat.
Nem hiszem, hogy túlságosan megvígasztaltalak azzal, amit írtam, csak szerettem volna megosztani az esetünket másokkal is, hátha okulnak belőle. Úgy gondolom, hogy akinek most van 4-5 éves kis gyerkőce, érdemes elgondolnia azon, hogy elkezdjen szervezkedni Waldorf ügyben. Én a mai eszemmel ezt tenném.