szia!
mi pont így szoktuk: ha elmegyünk, inkább a lakásban van, sajna nekem is eszembe jutott már, hogy ne lopják el, mérgezzék meg, stb. (rémes, hogy az ember rögtön ilyet feltételez egyébként) - de jobb a biztonság. bár ma mondjuk 2-3 órára elmentem, simán kint hagytam, mert sütött a nap és nagyon játszott az egyik csipogós izéjével :))
elvittük egy hétre olaszországba a síelésre (tisztára világlátott kutya lesz :)) - nagyon jól viselkedett, élvezte! az autóban a 10 órás utat pisszenés nélkül tűrte, bár nagyon örült a kiszállásnak, mini-sétáknak.
kérdés: az ő szemüknek nem árt, amikor fel van tűzve a "hajuk"? annyi mende-monda kering a pásztorkutyákról, hogy így megvakulnak, stb. ellenben azt kell mondanom, hogy artúr konkrétan félig vak, simán nekimegy néha dolgoknak :))))))))) nagyon cuki szerintem, de tény, hogy kicsit egyszerűbb lehet neki is az élet, amikor lát :)))) (a csúcs a játék eldobása: simán bámul tovább, amikor már rég eldobtad, és csak hang alapján lódul neki - bár a kozmetikus most azt mondta ez nem egyedülálló jelenség a hosszúszőrű kutyáknál :)
a garda tónál egy szem másik kutyával találkoztunk - láss csodát, egy gyönyörű fekete-fehér bearded collie volt (balu :)), németajkú gazdival, jót játszottak együtt. annak a kutyának pl. egy kicsit le volt nyírva elöl a szőre - nem teljesen, de kétségtelenül jobban látott!! és megmondom őszintén, jól is állt neki. (6,5 éves volt, gondolom versenyre már nem viszik, mert egyébként lélegzetelállítóan szép kutya volt) - de a fekete-fehérnek barna a szeme, artúrnak meg zöldes, világosabb.
hát nemtom. a csatokat rendszerint kitornázza a "hajából" egy idő után. ki mit csinál??
köszi, eszter