zsuri Creative Commons License 2008.03.19 0 0 2009
Tegnap sikerült szerezzek egy HDMI-s DVD lejátszót, azzal próbáltam fényt deríteni a normál csatis (Scart-RGB) DVD-m esetén fellépő enyhe háttérzajra (amikor tök fekete képnek kellene lennie). Három érdekes tapasztalatra tettem szert:

1. Celtisnek igaza volt: miután a zaj problémát sem a komponens, sem a HDMI nem oldotta, ezért beugrott a tanácsa, és láss csodát: csak két fokozatot vettem lejjebb a fényerőt, és mindenféle csatlakozó esetén eltünt a "zaj", szép homogén fekete lett a háttér. És közben rájöttem a probléma lényegére is: akár technológiai, akár egyéb okokból, de a plazma tévéknél (legalábbis a Pana TH42PV70-nél) a fekete közelében nem lehet elég finoman szabályozni egy képpont fényerejét. Ezt demonstrálná az az ábra a 1934-es hozzászólásban, ahol az árnyalatok között lépcsők vannak. Ezt elkerülendő a két lépcső közötti átmenetet úgy oldja meg az elektronika, hogy egy adott "területen" véletlenszerüen felvillant adott számú képpontot (folyamatosan váltogatva). Ez távolról az emberi szem felbontása/tehetetlensége miatt úgy tünik, mintha a két árnyalati lépcső közötti fényerejü homogén terület lenne. A a Pana TH42PV70-en 50% fényerőnél a teljes fekete területek már szürkének kell látsszanak, ezért ott rákeveri ezt a "zajt".

2. Teljesen tanácstalan vagyok, hogy mi a helyzet a képélességgel a különféle csatik esetén. Ha a lejátszó által kirakott setup menüt nézem, akkor a "szokásos" sorrendet kapom: RGB < komponens < HDMI, ahol is a HDMI teljesen éles, zajtalan, szellemkép nélküli karaktereket ad (576p). Viszont ha berakok egy teszt DVD-t és annak nézem az élességét, akkor komponens < HDMI < RGB a sorrend, mégpedig jó nagy különbséggel az RGB javára. Az RGB nem lett jobb, mint amilyen a lejátszó menüje esetén volt, viszont HDMI (és föleg a komponens) egyértelmüen életlenebb lett. A komponenshet talán hozzájárulnak a szimpla árnyékolatlan RCA kábelek, de akkor lejátszó setup menü esetén miért tud szép képet adni? Vajon a lejátszó hibája lehet?

3. Az egyértelmüen a lejátszó "sara", hogy - a lejátszó setup menüjét tekintve - az 576p a legjobb minöségü. Bármelyik nagyobb felbontás esetén (720p, 1080i) marad az élesség, viszont vmiféle zaj keverödik a képre, hasonlóan az elsö pontban említetthez. Ez a zaj nincs jelen 576p esetén.