Flanell Creative Commons License 2008.03.17 0 0 4752
Én nem vagyok olyan nagytermelő, úgyhogy egyelek. :)
A ritka vetés mindig rosszul kel valahogy, tele van a répaföld üres félméterekkel. Olvastam erről, hogy a magok egymást segítik a kikelésben, valami vegyi anyagokkal. Úgyhogy inkább rászánok 1-2 napot az egyelésre.

Szóval, a kapával kihúzott V alakú árokba szórom a répát és a zöldséget, jó magasról, hogy az árok aljába és oldalára is kerüljön. (Általában veteményezéskor szélvihar van, úgyhogy nem nehéz szélesen szórni. :) Bakanccsal lökök rá valamennyi földet, ahogy sikerül, az árok közepén lesz rajta vagy 5 centi.
Na hát eztán vagy az árok aljába kerülő kel előbb, vagy a partjára kerülő. Mindig van, ami nem lesz túl mélyen, túl magasan, túl szárazon, és ha a leggyorsabbak elfagynának, bújkálnak a lustábbak.

Így általában kapok egy 5-10 cm széles, nem túl sűrű sort. Vagyis sok sort. :)
Végigmegyek köztük a rotációs kapával, ahol a sorok nem voltak elég távol egymástól (mert nem vonalzóval szoktam húzni), ott lecsippentek valamelyik sor széléből. Aztán az első sorkapáláskor a széles sor széle el lesz húzva, a sor vékonyítva. Utána, mikor már legalább 10 centisek a növények, akkor egy kis kézi kapirccsal pontosabban elvékonyítom a sort, ezt már térdelve, így a nagyobb és ritkábban álló szálak maradnak meg. Ez nem külön munka, a gyomlálással van egybekötve.
Előzmény: il1321 (4671)