Mozo66 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 334

Két képet feltettem a tavaly május eleji állapotról . A tafrina nem volt jelen , mint ahogy előző években sem igazán . Szóval a lényeg az az , hogy a védekezést időben kell kezdeni . Beleolvasgattam a régebbi hozzászólásokba , és talán itt-ott nem tiszta a kép . Pl. ha a kaptán + szisztematikus szer ( folicur solo, score ) kezeléssel vársz a virágzás kezdetéig az már késő . Én már az első ilyen kezelést meg is csináltam , és még a szirombontás elött megkapja a másodikat is ...talán 2-3 nap . sokkal egyszerűbb megelőzni a fertőzést , mint meggyógyítani a beteg fákat . Inkább legyen egy fölösleges permetezés a szükséges elött , mint utána 3-4 amivel már az ember semmit nem ér el .

Azon kívül én javaslom a virágzás kezdetétől a lombtrágya használatát . Sokkal erőteljesebb lesz a hajtásnövekedés hamarabb kiugrik a hajtás és kevesebb idő áll a fertőzés elterjedésére . Elsősorban a magas káliumtartalmú szer jó erre talán legegyszerűbb a Volldünger , vagy valami hasonló . A magas nitrogéntartalmat lehetőleg mellőzzük .