Tudomásom szerint a velőborsó melegigényesebb, de van egykét extra korai fajta, a Nimród és a Quimper nevű (ez utóbbi teljes, hosszú nevére nem emléxem) a legkorábbiak közül valók. Én letakartam őket fátyolfóliával és előtte a barázdát forró vízzel öntöztem be, valamennyit ez így is melegít, mert a "nagy" - azaz csak kb 4 nm fóliában a korai krumpliból, paradicsomból, zellerből stb szeretnék néhányat. Szabadföldbe ment még jégsaláta, némileg megkésve mák- mert szeretem a virágját- spenót, lóbab, retek. Ez utóbbi örül egy kis plusz párának majd, ha kikel- ezért is van rajta fátyolfólia. Amiről egyébként Tőletek kérdezgettem nem is olyan rág, hogy mire való- aztán rájöttem, hogy már tavaly is használtam, csak halványszőke gőzöm sem volt, ez AZ. :)
Valahol olvastam, hogy akadnak, akik félbe vágott reszcsatornába tesznek földet, abba a borsót, ami mire némileg kinyújtózik a földből, pont elég meleg lesz neki kint is. Ekkor ereszcsatorna nyitott végén átcsusszantva az egész ereszborsó földestül-mindenestül mehet a barázdába. Még nem próbáltam ki.
A retket vetőládában a bejáratunk szélfogó- üvegházban azonban igen- megreggeliztük a felét. :)